polumaturski ispiti, škole, Dragana Dimitrović, mlad

Iz Ministarstva prosvjete Danu je juče nezvanično saopšteno da će svi zahtjevi i predlozi mjera koji se tiču organizacije predispitnih provjera znanja i završnih ispita Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG), koji su u njihovoj nadležnosti, biti prihvaćeni.

SPUCG je prije 14 dana uputio Ministarstvu prosvjete i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti predlog mjera u interesu studentske populacije u Crnoj Gori.

“Dopisom broj 01-115 predstavljen je niz mjera koje bi značajno doprinijele da se organizovano i planski nastavi proces predispitnih (kolokvijumi i popravni istih) i ispitnih provjera znanja. Sve što je predstavljeno u interesu je studenata, a Studentski parlament UCG upoznao je nadležna tijela i javnost istog dana kada smo se obratili navedenim dopisom. Ministarstvo prosvjete i Nacionalno koordinaciono tijelo nijesu reagovali na zahtjeve i, bez prethodnog konsultovanja s krovnom i zakonom priznatom studentskom institucijom koja je uputila dopis, donijeli su zvanične odluke o početku ispitnog roka za 10. jun, dok je početak useljavanja u domove najavljen za 1. jun. Navedena odluka, bez prethodnog konsultovanja ili bilo kakve komunikacije s krovnom studentskom organizacijom, dovela je do nezadovoljstva čitave populacije, čije intrese zastupamo”, navode iz SPUCG.

Objašnjavaju da su poslije izostanka reakcije na dopis koji je upućen 12. maja dodatno uputili urgenciju 18. maja, na koju takođe nijesu dobili odgovor.

“Sada još jednom, nakon urgencije od 18. maja, obraćamo vam se i upoznajemo vas da sve predispitne obaveze nijesu sprovedene onlajn kanalima na svim fakultetima zbog strukture predmeta i tehničkih uslova koji to nijesu dozvoljavali. S tim u vezi, predispitne obaveze je neophodno sprovesti krajem maja, kao što smo prethodno predložili, jer je to jedini način da se postigne ispitivanje bez prevelikog opterećenja studenata. S obzirom na to da je omogućen međugradski prevoz i da su institucije počele s radom, kao i ugostiteljski objekti, smatramo da je uz poštovanje mjera potrebno otvoriti i fakultete i studentske domove već 25. maja”, upozorili su studenti prošle sedmice u urgenciji.

SPUCG je tražio da ispitni rok traje 30 radnih dana kako bi bilo dovoljno vremena da se ocijene sve predispitne obaveze za koje nije bilo mogućnosti, kako zbog prirode predmeta ili drugih okolnosti, da se sprovedu onlajn kanalima.

“Vođenje računa o opterećenju studenata važan je segment pravilnog sprovođenja ispitnog roka. Ukoliko je ECTS katalogom (silabusom) predviđeno da u okviru završnog ispita studenti polažu cijelo gradivo predmeta, nezavršene predispitne obaveze i završni ispit mogu biti organizaciono spojeni. Ukoliko se polaganjem predispitnih obaveza studenti oslobađaju dijela gradiva, ono treba da bude organizovano u posebnom terminu najmanje nedjelju dana prije ispita ili zajedno s ispitom”, navode studenti.

loading…