Povorke ponosa u Nikšiću 18. septembra neće biti, jer je Uprava policije danas donijela rješenje o njenoj zabrani, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres, a prenosi portal Vijesti.

Ovo je bio treći pokušaj njenog održavanja ove godine.

“Zabrana mirnog javnog okupljanja LGBT zajednice u Nikšiću duboko razačarava i dovodi u pitanje postojanost i iskrenost vladine LGBT i ukupne politike na polju ljudskih prava,” navodi se u saopštenju.

“Organizatori Povorke ponosa prilikom treće prijave dali su Upravi policiji sdovoljno vremena i prostora da kvalitetno pripremi bezbjedno održavanje Povorke ponosa u Nikšiću i dali joj punu slobodu da odredi ne samo alternativnu maršutu šetnje već i da odredi i novi datum. Uprava policije, ni ranije, ni ovog puta nije ponudila bilo kakvu alternativu.”

Organizatori Povorke ponosa su, dodaje se, još pri podnošenju prijave naglasili da će prihvatiti svaki predlog i sugestiju policije.

“Iskazujemo duboku razočarnost ovakvom odlukom vlasti i konstatujemo da je sloboda okupljanja, udruživanja i sloboda mišljenja LGBT osoba u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena”, poručuju iz LGBT Foruma Progres.

Z.N.