Banke u Crnoj Gori su na kraju februara odobrile kredite od ukupno 2,43 milijarde eura, što predstavlja rast od 0,7 odsto na mjesečnom nivou, prenosi agencija Mina.

Prema podacima Centralne banke, u odnosu na februar prošle godine odobreno je 2,4 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita u februaru je bio niži nego u istom mjesecu prošle godine i iznosio je 0,86 odsto, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od privrede i stanovništva, 81,2 odsto. Ukupni depoziti su na kraju februara na mjesečnom nivou zabilježili pad od 0,5 odsto na 2,84 milijarde eura, dok su na godišnjem nivou porasli 8,5 odsto.

Oročeni depoziti činili su 44,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 55,1 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti tri mjeseca do jedne godine, 45,7 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 41,6 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju februara iznosili su oko 1,55 milijardi eura, jedan odsto više nego u januaru, dok su u poređenju sa istim mjesecom prošle godine porasli 7,3 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 52,6 odsto, a oni po viđenju 47,4 odsto.