mladi niksica

Kada je vrijeme praznika, na ulicama se može čuti gruvanje petardi i sličnih eksplozivnih naprava koje uglavnom bacaju djeca.

Mališani nijesu svjesni da sa tim ugrožavaju svoje zdravlje, a zato ljekari apeluju na roditelje da im ne kupuju petarde, prenosi cdm. Zbog nepravilnog rukovanja i nepažnje može da dođe i do ozbiljni povreda i opekotina na licu, rukama ili očima, kao i do oštećenja sluha.

U periodu praznika pedijatri imaju više posla, jer pomoć traže mali pacijenti uslijed povreda koje su uzrokovane petardana.

Obično se radi o blažim povredama poput razderotina, ogrebotima i lakšeg stepena opekotina, ali nažalost ima i ozbiljnijih povreda gdje strada koža, ruke i prsti, lice i očiju.

Nažalost, praksa ljekara govori da nijesu rijetke ni amputacije prstiju ruku, ali i povrede očiju i lica, pa se dijete mora odvesti kod hirurga. Posebno su opasne eksplozivne naprave koje djeca sama prave. To su najčešće staklene flaše u koje mališani ubacuju eksploziv i onda ih aktiviraju na nekoj razdaljini. Pošto dolazi do rasprskavanja može da dovede do još težih povreda od stakla.

Zbog petardi često stradaju i oči, a povrede su vrlo ozbiljne od opekotina na kapcima, do povrede spoljašnjih djelova oka, vežnjače i rožnjače.

Sve ove povrede mogu biti izuzetno ozbiljne, veoma su bolne i zahtijevaju svakodnevno previjanje i odlazak kod ljekara, a neke mogu izazvati trajne posljedice.

Pošto su najčešče povrede opekotine, pa u tom slučaju trebalo bi da znate da povrijeđeno mjesto od opekotine što prije treba ohladiti.

Najbolje je da povrijeđeni dio tijela stavite pod mlaz hladne vode ili da se na opekotinu stavi mokra hladna krpa, jer to usporava dalje uništavanje tkiva i ublažava bol.

U ovakvim situacijama, nemojte da stavljete led. Ako se radi o većoj opekotini obavezno odvedite dijete kod ljekara.