Počela rekonstrukcija i adaptacija Odjeljenja za oftamologiju Opšte bolnice u Nikšiću, koje će biti apartmanskog tipa, utrošeno je 185 hiljada eura, a sredstva su obezbijeđena od donacije američke Ambasade, prenosi Antena M.

Direktor Opšte bolnice doktor Ilija Ašanin kazao je da predstoji opremanje tog Odsjeka, koji će za smještaj pacijenata imati 14 kreveta, za šta će neophodnih oko 20 hiljada EUR, takođe biti obezbijeđeno iz donacija.
“I ovaj Odsjek smo, po našim ranije zacrtanim standardima, doveli do apartmanskog tipa, kao što smo uradili i sa oko 80 odsto rekonstruisanih smještajnih kapaciteta Opšte bolnice”, rekao je Ašanin na konferenciji za novinare u Nikšiću.
Prvi pacijenti u rekonstruisanom i adaptiranom prostoru Očnog odjeljenja, kako se planira, trebalo bi da budu primljeni najkasnije za tridesetak dana, dok se raspiše tender i okonča opremanje.
“Na Oftamologiji se godišnje uradi oko 11 hiljada ambulantnih pregleda, što to odjeljenje nikšićke Opšte bolnice svrstava u red vodećih u Crnoj Gori”, rekao je Ašanin.
On je podsjetio da su prije mjesec završeni radovi i opremanje Odjeljenja urologije, a da je u toku tender za adaptaciju dijela Operacionog bloka.
Prema riječima Ašanina, preostaje da se na isti najsavremeniji način rekonstruišu Ginekologija i Porodilište.
Govoreći o nabavci nove dijagnostičke opreme, Ašanin je podsjetio da je iz donacija u januaru nabavljen najsavremeniji elektromotorni sistem u Operacionom bloku za ortopediju vrijedan 32 hiljade EUR.
“Raspisaćemo tender za nabavku dijela opreme neophodne za radiologiju i neonatologiju, a planirano je da se i ta sredstva obezbijede iz donacija”, rekao je Ašanin.
On je najavio da će početi i prva Služba za patologiju, koja će biti smještena u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku, a zajedno će je opremiti sa Opštom bolnicom.