mladi niksica

Vlada Crne Gore je u cilju prevencije bolesti “kvrgava koža goveda” i “plavi jezik”, obezbijedila oko milion eura za program vakcinacije stočnog fonda u 2017. godini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ove bolesti su, kako navode, tokom prošle godine crnogorskim stočarima prouzrokovale značajne gubitke, a državi trošak, u ukupnom iznosu od skoro dva miliona eura, prenosi RTCG.

„Vlada je, kako je odlučeno na jučerašnjoj sjednici, u te svrhe obezbijedila 845 hiljada, a Evropske komisija je već donirala 140 hiljada eura.
Vakcinacija će za poljoprivredne proizvođače biti besplatna“, navodi se u saopštenju.
Iz ovog resora podsjećaju da su poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori, zbog pojave ovih bolesti prošle godine pretrpjeli velike štete.
„Na preko hiljadu gazdinstava, izgubljeno je više od 600 grla goveda i oko 5 hiljada ovaca. Pored direktne štete, stočari su pretrpjeli i indirektnu, gubitkom proizvodnje, očekivane dobiti i poremećajima tržišta, a država je imala značajne troškove za bezbjedno uklanjanje uginulih životinja i ostale mjere koje su sprovođenje na suzbijanju bolesti“, kazali su iz Ministarstva.

U saopštenju dodaju da je odluka Vlade o vakcinaciji, kao preventivnoj mjeri, rezultat analiza u skladu sa preporukama međunarodne organizacije za zdravlje životinja i eminentnih evropskih i svjetskih institucija.
„Na inicijativu ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića Crna Gora je početkom godine bila domaćin regionalne konferencije, uz učešće predstavnika nadležnih ministarstava, državnih i stručnih institucija iz regiona, sa ciljem pronalaženja zajedničkog modela za pravovremenu i efikasnu borbu i eliminisanje ekonomskih gubitaka koji su pogodili cijeli region“, saopštili su iz Ministarstva. Naveli su da je odluka o vakcinaciji stočnog fonda u Crnoj Gori donijeta na bazi tih regionalnih komunikacija o najboljem načinu prevencije.
I sami stočari su, kako poručuju i tokom prethodnih mjeseci, sa pravom, bili zainteresovani da li će imati podršku države u borbi protiv ovih bolesti koje ne poznaju granice i od kojih se teško mogu samostalno zaštititi.
„Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore će u narednom periodu sprovesti nabavku vakcina, nakon čega će veterinari, zajedno sa stručnim službama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i službama Ministarstva sprovesti vakcinaciju krupne i sitne stoke. O svim potrebnim detaljima programa vakcinacije, nadležne službe Ministarstva će blagovremeno informisati stočare“, poručili su iz ovog resora.