Spremna su tri protivpožarna aviona MUP-a, za predstojeću požarnu sezonu u Crnoj Gori, saopštio je načelnik Direkcije za operativne poslove Direktorata za vanredne situacije MUP-a Radomir Šćepanović, javlja Fos media.

Šćepanović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštio da pripreme za novu požarnu sezonu kreću odmah po završetku prethodne.

“Kreće se sa servisom protivpožarnih aviona. Ove godine smo uspješno sve završili. Tri protivpožarna aviona su spremna da učestvuju u gašenju požara već danas”, rekao je Šćepanović.

Podsjetio je da su u posjedu Vojske Crne Gore tri helikoptera koja mogu da gase požare, što je “značajan resurs koji nam pomaže ako bude bilo potrebe”.

“Imali smo sastanke sa operativnim, glavnim dijelom za borbu sa požarima, a to su službe zaštite i spasavanja. To je značajan operativni resurs koji broji preko 600 profesionalnih vatrogasaca i spasilaca. Uvijek se može biti opremljeniji i bolje kad su u pitanju opštinske službe, ali ono što posjedujemo daje nadu da ćemo se uspješno boriti sa požarima na terenu”, kazao je Šćepanović.

Kad je u pitanju video nadzor, on kaže da idu u skladu sa novim tehnologijama, pa od prije tri godine uspješno koriste video nadzor na Cetinju i u NP Lovćen, što je, navodi, ozbiljna prevencija šumskih požara.

“On je već dao rezultate. Imamo dosta službi koje nabavljaju dronove u preventivi za nadgledanje terena i u slučaju požara. To međutim nije još zaživjelo na cijelom terenu. To bi nam mnogo značilo, preduzimamo korake da to sistemski riješimo za najugroženije oblasti, kao što su primorska i centralni region”, ističe Šćepanović.

Napominje da je od svih šumskih požara čak 80 odsto izazvano ljudskom nepažnjom.