Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za ovu godinu, a maksimalni iznos koji poljoprivredno gazdinstvo može dobiti je pet hiljada eura.

Iz Ministarstva je saopšteno da se ispunjavanjem uslova poziva poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratna podrška do 50 odsto ukupne vrijednosti prihvatljivih investicija, maksimalno do pet hiljada eura, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

“Investicije koje se podržavaju odnose se na zasnivanje plantaža višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja, na nabavku opreme za modernizaciju primarne proizvodnje i nabavku specifične opreme za preradu”, navodi se u saopštenju.

Korisnici podrške su građani i preduzeća koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

“Minimalna vrijednost investicije je 500 eura, maksimalna do deset hiljada eura, što znači da poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada eura u toku godine”,saopštili su iz Ministrastva.

Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za podršku.

“U zavisnosti od vrste investicije, dostavljaju se fotokopija lične karte, dokaz o kupljenoj opremi i materijalima sa specifikacijom i sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti i sortnoj čistoći sadnog, odnosno sjemenskog materijala”, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. decembar.

“Osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj javni poziv, uzgajivačima ljekovitog i aromatičnog bilja je na raspolaganju podrška po hektaru, kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, gdje je iznos podrške ove godine povećan sa 160 eura na 180 eura po hektaru zasada, zatim podrška za organsku proizvodnju, kopanje bunara i preradu na gazdinstvima”, istakli su iz Ministarstva.