Nekadašnji vladar interneta i lider kada je riječ o elektronskoj pošti, pretraživanju i online vijestima, kompanija Yahoo trenutno se nalazi u veoma teškoj situaciji.

Taj gigant izgubio je bitku sa trenutno dominantnim Googleom i Facebookom, prenosi B92.

Yahoo je 1990-ih i početkom 2000-ih godina dominirao internetskom medijskom scenom, ali je vrijednost i prodaja te kompanije od 2008. godine drastično opala. Zarada Yahooa 2008. godine iznosila je 7,2 milijarde USD, a prošle godine tek 4,6 milijardi USD.

Najveći razlog za takvo stanje je dominacija oglašavanja Googlea i Facebooka, koji su preuzeli prostor gde je Yahoo imao značajne prihode. U međuvremenu se u toj kompaniji promijenilo nekoliko izvršnih direktora koji su pokušali da sprovedu reforme, ali bez ikakvih značajnijih rezultata.

Analitičari predviđaju da, ukoliko se nastavi taj trend, može doći do otpuštanja i izvršnog direktora Marisse Mayer ili čak do gašenja tog brenda.

Kompaniju Yahoo osnovali su 1994. godine bivši studenti Stanford univerziteta, pa je samim tim u početku funkcionisao kao jedan od prvih veb portala. Međutim, vremenom je Yahoo izgubio trku sa novim, inovativnijim rivalima. Padu popularnosti Yahooa dodatno su doprinijeli i Facebook i Twitter.

Vrijednost Yahooa iznosi blizu 33 milijarde USD, ali većina otpada na udio koji ta kompanija ima u kineskoj internet kompaniji Alibaba. Nekoliko najvećih akcionara u Yahoou smatraju da Mayer i njeni saradnici moraju otići, kao i da se sprovede prodaja temeljnog poslovanja koje uključuje poslove vezane za pretraživanje i oglašavanje.

Osim toga, najavljeno je i otpuštanje deset odsto zaposlenih.