Iako su na podnožju Tvrđave prve noći XIV Bedem festa nastupili znatno zreliji i iskusniji bendovi, dječiji hor JU “Zahumlje” je posebno oduševio publiku. Hor je otvorio XIV Bedem fest, sa početkom oko 20:30 sati, a Tvrđavom su se čule neke od najboljih rok pjesama. U svojoj interpretaciji, izveli su “Zemlja” od EKV-a, “Čekam dan” nikšićkog benda DST, ali i “They don’t really care about us” Michael Jacksona, pjesme “Bolje ti” i “Džordžija” Bjesova i glasno poručili: “Neukusu treba reći ne”. Hor je imao muzičku podršku nikšićkog benda Džanum a Nemanja Popović (gitara) je, među ostalima, dao energičnu muzičku podlogu izvođenju hora Zahumlje.
Nakon Hora, po prvi put pred nikšićkom publikom nastupio je autentični bend Mostar Sevdah Reunion. Ambijent drevnih zidina Bedema se savršeno uklopio sa zvukom sevdalinki i duhom sevdaha koju ovaj bend prenosi kroz svoju muziku. Vokalne sposobnosti Antonije Batinić darivale su publici emocije, a cjelokupan nastup je činio spoj tradicionalnog i modernog, na čemu je i koncipiran njihov umjetnički izraz. Ljubitelji sevdalinki posebno su uživali uz “Mostarske dućane”, “Mene majka jednu ima”, “Grana od bora”…
Negdje oko sata do ponoći, nastupio je jugoslovenski/hrvatski rok bend Drugi način. Nikšicka publika je po prvi put imala priliku da među zidinama Bedema čuje stare hitove objavljene 80-ih godina. Nikšićem su odzvanjale pjesme koje naredne godine broje pola vijeka postojanja.
Prva noć Bedem festa okupila je hiljade ljubitelja raznih muzičkih žanrova i različitih uzrasta. Veliki broj djece, ali i starijih ispunio je prostor ispred bine, kao i zidine na Tvrđavi.
Subota, 26. avgust rezervisana je za bend Vizant iz Nikšića, kao i pjevačicu Zdenku Kovačiček koju će pratiti Green House Blues band. Takođe, sjutra veče nastupiće Bend Monah iz Niša, a festival će zvanično zatvoriti Dado Topić.
Ovogodišnje izdanje Bedem festa, na kojem su svi koncerti besplatni, održava se pod sloganom “Ne može se sakriti grad kad na gori stoji”.