Međunarodna naučna konferencija, koju tradicionalno organizuje Crnogorska sportska akademija u saradnji sa UCG i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, pod nazivom „Transformacioni procesi u sportu“, koja će se održati od 2. do 5. aprila 2015. godine u Podgorici, postaje sve prepoznatljivija u naučnoj javnosti na svim kontinentima.
,,Prošle godine su standardi za prijavu radova unaprijeđeni prema evropskim standardima, a struktura učesnika se drastično promijenila, budući da su zahtjevi za prihvatanje radova na mnogo višem nivou, te je na protekloj konferenciji učešće uzeo veliki broj naučnika iz većine evropskih zemalja, ali i autora iz azijskih zemalja, kao što su Japan, Tajland i Tajvan“, rekao je doc. dr Stevo Popović, jedan od organizatora predstojećeg naučnog skupa.
,,Sa druge strane, broj autora iz regiona se smanjio, prije svega iz razloga što je postavljen najviši naučni prag za prihvatanje prijavljenih radova. Ove godine, je trend sličan, te očekujemo da će predstojeća konferencija biti još kvalitetnija i posjećenija, sudeći po presjeku prijavljenih radova na današnji dan“, kazao je Popović.
Predsjednik priređivačkog odbora prof. dr Duško Bjelica je istakao da se radi o najvećem naučnom skupu u regionu.
,,Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je prijavljeno do sada 116 radova, a od tog broja za sada je prihvaćeno nakon recenzije 70 radova. Ostali su odbijeni ili su vraćeni na doradu. Za sad su prijavljeni autori iz 19 zemalja svijeta, a za sad ih je najviše iz Turske. Prijavljivanje za učešće se završava 15. januara i svi prihvaćeni i prezentovani radovi biće objavljeni u stručnom časopisu Sport Mont koji se nalazi u pet indeksnih baza, a tri najbolja rada objaviće se u međunarodnom naučnom časopisu „Montenegrin Juornal Science Sports and Medicine“, koji se nalazi u čak 30 međunarodnih indeksnih baza“, rekao je prof. dr Duško Bjelica.