Crna Gora je na ovogodišnjoj listi konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) pala 12 mjesta, na 82. poziciju od 138 rangiranih zemalja, prenosi Mina business.

U WEF-ovom Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2016-2017 nalaze se dvije zemlje manje u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 140.

U novom izvještaju WEF upozorava da rast trgovinskih prepreka predstavlja rizik za rast, privredu i inovativnost, zbog čega se smanjuje trgovinska otvorenost.
Izvršni predsjednik WEF-a, Klaus Schwab, kazao je da smanjenje otvorenosti u globalnoj ekonomiji šteti konkurentnosti i otežava vodećima da zadrže održiv, uključiv rast.

U izvještaju se, takođe, upozorava da su se kvantitativno popuštanje i ostale mjere monetarne politike pokazale nedovoljne za podsticanje dugoročnog rasta u razvijenim ekonomijama.

“U zemljama s niskim rangom konkurentnosti monetarne intervencije nijesu uspjele postići tako efikasne rezultate kao one preduzete u zemljama veće konkurentnosti. To sugeriše da će one morati da poboljšaju konkurentnost kako bi održale rast privrede”, dodaje se u izvještaju WEF-a, koji je poznat po okupljanju političara i poslovnih ljudi jednom godišnje u alpskom odmaralištu Davos.

Švajcarska je zadržala titulu najkonkurentnije svjetske ekonomije osmu godinu zaredom, zahvaljujući, između ostalog, efikasnosti tržišta rada, inovativnosti i sofisticiranom poslovnom okruženju.

Iza Švajcarske, kao i prošle godine, slijedi Singapur, dok su treće mjesto zadržale Sjedinjene Američke Države (SAD).

Holandija je probila sa petog na četvrto mjesto, ispred Njemačke, koja je pala jedno mjesto.

Švedska je napredovala tri mjesta i našla se na šestoj poziciji, dok se Velika Britanija sa prošlogodišnjeg desetog mjesta popela na sedmo.

Japan je skliznuo sa šestog na osmo mjesto liste, a Hong Kong sa sedmog na deveto mjesto. Finska je pala sa prošlogodišnjeg osmog na deseto mjesto.

Crna Gora, u ovogodišnjem izvještaju WEF-a, ima 4,1 od ukupno sedam bodova, dok je prošle godine imala 4,2 poena.

“Crna Gora je, prema veličini tržišta, zauzela 130. mjesto, gdje je i najlošije ocijenjena. Prema makroekonomskom okruženju našla se na 119. mjestu, a poslovnoj sofisticiranosti na 103. poziciji”, navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o inovativnosti, Crna Gora je zauzela 94. poziciju, a 83. mjesto prema efikasnosti tržišta rada.

Crna Gora je najbolje ocijenjena prema tehnološkoj spremnosti, gdje je zauzela 52. mjesto, dok se prema razvoju finansijskog tržišta našla na 54. poziciji.

Najveći problemi za poslovanje su, kako se navodi u izvještaju, pristup finansiranju, neefikasna vladina birokratija, neadekvatna infrastruktura, korupcija, poreske stope i restriktivna radna prava.

Od zemalja iz regiona, najbolje je plasirana Slovenija, koja je napredovala sa prošlogodišnjeg 59. na 56. mjesto. Makedonija je pala sa prošlogodišnjeg 60. na 68. mjesto.

Hrvatska je zabilježila rast sa prošlogodišnjeg 77. mjesta na 74. poziciju. Srbija je porasla sa 94. na 90. mjesto, a Bosna i Hercegovina (BiH) sa 111. na 107. poziciju.

WEF jednom godišnje objavljuje izvještaj o konkurentnosti koji sadrži listu 138 zemalja svijeta baziranu na procjeni 12 faktora konkurentnosti, koji uključuju institucije, infrastrukturu, makroekonomsku stabilnost, zdravlje i osnovno obrazovanje, visoko obrazovanje, efikasnost tržišta rada i robe, tehnološku spremnost, poslovnu sofisticiranost, inovativnost, veličinu tržišta i finansijsko tržište.

U izvještaju se konkurentnost definiše kao grupa institucija, politika i faktora koji određuju nivo produktivnosti neke zemlje, a on sadrži i rezultate ankete među poslovnim ljudima o efikasnosti vlasti i transparentnosti.

D.D.