Nemanja Vuković, predsjednik Skupštine opštine Nikšić, otvorio je izložbu “Slojevima grada – planovi i gradnje”, u organizaciji JU Muzeji i galerije Nikšić.

“Ova izložba, u srcu grada, je i najljepši mogući uvod u Septembarske dane kulture po kojima je Nikšić bio i ostao poznat širom našeg regiona. Prethodne godine na ovom mjestu, kao trajno i lijepo lice grada, bio je postavljen grupni portret porodice Šobajić koja je, u kulturnom smislu, najznačajniji izdanak i plod ovoga prostora. Od danas su na tom mjestu ovi panoi koji na jedan elegantan i neopterećujući način nose najznačajnija obavještenja o procesima stvaranja i rasta grada i na kojima, kao u nekom dubokom ogledalu, svi mi Nikšićani možemo da, razmišljajući o identitetu i pamćenju, nađemo i svoje obrise.
Prvi utisak o nekom gradu stičemo mnogo prije nego što ga posjetimo, a taj utisak formiramo na osnovu onoga što smo čuli od drugih ljudi, što smo pročitali u knjigama i turističkim vodičima, vidjeli na razglednicama i u dokumentima. Ali iznad sveg tog znanja i činjenica stoji onaj doživljaj, ona atmosfera posebnosti, kada pješačeći i bez nekog posebnog cilja, naučimo da gledamo oko sebe, naučimo da vidimo grad, da ga udahnemo, čujemo, saslušamo i dodirnemo, jednom riječju obuhvatimo ga svim čulima u punom sadejstvu ličnih i slobodnih asocijacija. Onda u sebi možemo i da osjetimo ono univerzalno značenje koje nosi grad, a koje su naročito sa svojim polisima gradovima-državama razvili stari Grci govoreći da je ideja grada „zajednički život radi plemenitog cilja“.
Znamo i da čovjek živi kao izrazito socijalno biće, u zajednici i jedino u zajednici može da prosperira i da razvije svoje potencijale. I najljepši grad, ako u njemu ne žive ljudi koje volimo i sa kojima nemamo neke veze i odnose, doživjećemo kao kamen i kao pločnik. Jer samo ljudi, svako na svoj način stvarajući i noseći teret svoga vremena, mogu stvoriti osjećajnost i istoričnost u jednom prostoru, koji opet za svoj račun i po svojim mjerilima kreiraju i organizuju.
A Nikšić je grad mladosti. Sve u njemu pjeva, smije se i raduje… Nikšić je i grad bogate i slojevite istorije, grad poezije i kulture, grad sporta. Nikšićani su poznati po gostoprimstvu i čovjekoljublju, po duhovitim dosjetkama i pričama, po čuvanju tradicije i običaja. Za nas i naše poimanje svijeta, naš je grad jedinstven, u njemu smo rođeni, u njemu smo proveli bezbrižno djetinjstvo, mnogi od nas upoznali i ostvarili veliku ljubav, ostvarili dobre rezultate i pobjede na mnogim poljima, naučili se da pretrpimo i podnesemo poraz, naučili se međusobnom poštovanju i razumijevanju.
U to ime, otvarajući ovu izložbu i najavljujući bogati repertoar za Septembarske dane kulture želim da pohvalim sve naše ustanove kulture, kao i pojedince koji se bave ovom oblašću za posvećen i smislen rad i pregnuće. Želim i da naš grad svakog dana napreduje sve više, da mi njegovi žitelji postajemo sve bolji u svakom smislu, da bi se, u našem mjestu, svaki pojedinac, bilo da je naš sugrađanin ili gost, osjetio kao slobodan, važan i nezamjenljiv čovjek i naš prijatelj.
Zahvaljujem se i stručnom osoblju JU Muzeji i galerije na ovoj divnoj ideji da na ovakav način prezentuju istorijske slojeve našeg grada, kao i autorima izložbe istoričaru Bojanu Novakoviću i slikaru Davidu Delibašiću. Želim i da, kao na ovim panoima, naš Nikšić raste i širi se u prirodnom ambijentu i prostoru oko nas, ali da se i na isti način širi u našim srcima i našoj percepciji urbane i humane sredine na dobrobit svih.”.

Izložba