U prostorijama Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore u Podgorici danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja ugovora o stipendiranju sa vaterpolistima i plivačima. VPSCG će u 2020. godini stipendirati 12 vaterpolista i 7 plivača, za šta će biti izdvojeno 39.850 eura, piše CDM.
“Upravni odbor VPSCG, u cilju stimulisanja potencijalnih vaterpolo reprezentativaca, da uredno izvršavaju svoje obaveze, na sjednici održanoj u decembru 2016. godine, usvojio je prvi put odluku o stipendiranju vaterpolista, potencijalnih reprezentativaca. Tom odlukom, koja se u istoj formi primjenjuje i ove godine, odobravalo se stipendiranje deset vaterpolista od 17-te do 19-te godina života u trajanju od deset mjeseci. Na predlog selektora tada su se našli Vladan Spaić, Đuro Radović i Petar Tešanović, osvajači bronzane medalje na EP u Budimpešti ove godine, kao i Aleksa Ukropina, Dušan Banićević i Dušan Matković koji su bili u sastavu Crne Gore za duel protiv Španije u februaru u Ovijedu u okviru Svjetske lige koji smo riješili ubjedljivo u našu korist. Odlukom iz 2017.godine, uvedena je i jedna dodatna stipendija za najtalentovanijeg mladog vaterpolistu do 16. godina života, prvu je tada dobio Miroslav Perković. Sve ovo jasno pokazuje da su procjene selektora i Stručnog savjeta za vaterpolo, kao i prihvatanje ove ideje od Upravnog odbora, koji je prvih godina primjene ove odluke pronašao i logistiku i dodatna sredstva za isplatu stipendija, bile dobre, da je napravljen dobar pravac kretanja i odabrana prava godišta igrača koji se stipendiraju”, saopšteno je iz VPSCG.
Direktor direktorata za sport Ministarstva sporta i mladih Miloš Lalević, kazao je da se 19 vaterpolista i plivača nalazi među 276 stipendiranih sportista koje ove godine ministarstvo kroz programe nacionalnih sportskih saveza sufinansira.
“Ta sredstva od preko 400 hiljada opredijeljena su za te namjene. To je još jedan način da se mladi sportisti dodatno motivišu za rad. Da im omogućimo još bolji ambijent, prostror i motiv za još jače treniraju. Svim stipendistima želim uspješnu takmičarsku godinu i da svojim radom zavrijede stipendije “, kazao je Lalević.
Selektor Vladimir Gojković podsjetio da je Vaterpolo i plivački savez počeo sa stipendiranjem sportista prije četiri sezone i da se to pokazalo kao dobra strategija.
“Nadam se da će iz ove grupe vaterpolista izaći reprezentativaca kao i iz one prve koju smo tada formirali. Želio bih da igrači to shvate na pravi način kao trud svih nas, države i saveza. Da igrači shvate kao stimulans i novi motiv u izvršenja svojih obaveza”, kazao je Gojković na konferenciji za novinare.
Selektor za plivanje, Danijela Franeta očekuje da će plivači stipendije iskoristiti za svoj napredak.
“Za plivače su stipendije jako bitne, jer oni u klubovbima nemaju ugovore i nijesu finansirani. Stipendije će im koristiti. Na spisku je i troje plivača koji su kandidati za olimpijske igre i sredstva će im puno pomoći u daljoj pripremi. To su Boško Radulović, Ado Gargović i Anđela Antuinović”, kazala je Franeta.
Plivačica Anđela Antunović zahvalila se Savezu i Ministarstvu sporta i mladih na dodjelu stipendija za ovu godinu.
“Nadam se da ćemo tokom ove godine biti bolji i postizati još bolje rezultate”, rekla je Antunović.
Centar Miroslav Perković kazao je da će im stipendije mnogo značiti i biti stimulans da još više rade i napreduju.
“U svoje i ime ostalih vaterpolo stipendista mogu da obećam da ćemo davati sve od sebe da napredujemo i svoju državu reprezentujemo u što boljem svjetlu”, rekao je Perković.
VPSCG je na konkursu za sufinasiranje sportskih subjekata kod Ministarstva sporta i mladih Crne Gore za 2020. godinu kroz aplikaciju, zatražio da se stipendiraju sljedeći vaterpolisti i plivači, za šta je odobren iznos od 39.850 eura.
Stipendirani vaterpolisti:
VK Primorac: Miroslav Perković, Marko Milić, Aljoša Mačić, Đorđije Stanojević, Alen Isljamović.
PVK Jadran Carine: Luka Murišić, Darko Đurović, Danilo Radović, Uroš Vučurović, Martin Gardašević, Vasilije Radović.
PVK Budva: Andrija Korać
Stipendirani plivači:
PK Orka: Radulović Boško
PVK Budva: Ado Gargović, Nikola Šuka
PVK Jadran Carine: Anđela Antunović, Antonije Kandić, Ljubica Bošković
PK OSI Talas: Ilija Tadić
loading…