Posljednih nekoliko dana bilo je otkazivanja polazaka lokalnih vozova od Podgorice prema Nikšiću, Baru i Bijelom Polju. Nadležni kažu da je razlog nedostatak ispravnih voznih sredstava, tako da se očekuje popravka nekih. Kako iz Željezničkog prevoza (ŽPCG) najavljeno da će problem biti riješen narednih dana.

“Osnovni razlog je neispravnost voznih sredstava, prije svega elektromotornih vozova, tako da smo bili prinuđeni da sve ono što nije ispravno potpuno ispravno, i to nije moglo da ide u saobraćaj”, kazao je za TVCG izvršni direktor ŽPCG Vojislav Andrijašević.
U odnosu na jučerašnju, danas je situacija mnogo povoljnija u lokalnom saobraćaju.
“Nadam se da ćemo se ovih dana konsolidovati, očekujem popravku nekih voznih sredstava tako da ćemo u naredna nekolika dana, pretpostavljam i nadam se, taj problem riješiti”, kazao je Andrijašević.
Vozni park ŽPCG je dotrajao, u opticaju su najčešće elektromotorni vozovi, kupljeni prije 35 godna u Letoniji. Kvalitetnih rezervnih djelova za njih gotovo da nema zato se obnova voznog parka nameće kao neminovnost.
“Nama bi u ovom momentu trebalo najmanje četiri moderna elektromotorna voza, trebalo bi nam šest spavaćih vagona, četiri kušeta, četiri lokomotive, 10 sjedećih, da bismo imali perspektivu narednih 25 i 30 godina”, istakao je Andrijašević.
Za dugoročnu perkspetivu treba obezbijediti 65 do 70 miliona eura, što je u ovom trenutku nemoguća misija.