Site icon Mladi Nikšića

Volej Star sija na odbojkaškom nebu

Odlični rezultati koje Volej Star (Volley Star) bilježi u crnogorskoj odbojkaškoj ligi, a naročito istorijski plasman u finale Kupa predstavljali su idealan povod za razgovor sa harizmatičnim i veoma perspektivnim trenerom Vladimirom Đokićem.

Da li su se stišale emocije nakon istorijskog plasmana u finale i duela sa ekipom koja je poslednjih godina redovan učesnik lige šampiona?

Pa realno je da se poslije par prespavanih noći euforija malo stišala. Zaista su momci prevazišli sva očekivanja, dali su maksimum u tom trenutku i to se i te kako ispalatilo, srebrna medalja, istorijski uspjeh i plasman u Evropu. Finale je bilo šlag na torti, nagrada za sve postignuto, utakmica protiv učesnika lige šampiona, jednostavno bilo je bitno uživati u igri i pokazati da možemo igrati sa ekipama evropskog renomea.

 

Da li su tvoji izabranici svjesni uspjeha koji su postigli, s obzirom na to da se radi o mladom klubu i po godinama igrača i po datumu osnivanja?

Mislim da nisu jos svjesni vrijednosti svega što su učinili, zaista to su momci za primjer, entuzijasti, koji igraju bez ikakve nadoknade i vrlo skromni, tako da su i na taj način prihvatili ovaj rezultat. Euforična noć posle plasmana u finale, a nakon toga vraćanje profesionalnim obavezama i novim izazovima.

Koliko je motivacije potrebno pred ovakve mečeve, ako znamo da se ligaško takmičenje svodi na međusobne duele nekoliko klubova koji nisu u dobroj finansijskoj situaciji?

Teško je motivisati ekipu koja funkcioniše amaterski, ulazimo bez ikakvog imperativa u svaki meč i sama činjenica da oni ulažu maksimum svojih napora a za uzvrat ne traže ništa, samo je potvrda njihove ljudske veličine. To je osnovna vrlina koja krasi ove momke.

U razgovoru smo se dotakli teme reprezentacije Crne Gore, koju uspješno vodi Slobodan Boškan, a na čijem širem spisku su se našla čak sedmorica Nikšićana, od toga četiri člana Volej Stara.

Sve je to plod velikog rada, zaista smo pokušali uz sve finansijske probleme da nađemo prostora za kvalitetan rad i taj rad se na kraju materijalizovao u vidu poziva selektora Boškana, što je i više nego dovoljno priznanje za rezultat našeg kluba.

Vaša trenerska filozofija bazirana je na radu sa mladim igračima, ima li talenata koji bi u narednom periodu postigli još veće uspjehe u dresu Volley Stara?

Rad sa mladim kategorijama će u budućnosti da nam bude prioritet, jer snaga svakog kolektiva koji nije finansijski moćan, upravo leži u radu sa mladim talentima i njihovom usavršavanju. Definitivno imamo plan da animiramo što više djece i posvetimo im dosta pažnje kako bi oni u budućnosti reprezentovali naš klub.

S obzirom na to da ste i Vi igrali odbojku, nosite epitet velikog talenta, opišite našim čitaocima put od prvog treninga pa sve do srebrne medalje u Kupu, koju ste osvojili kao trener?

Kad sam prvi put na času fizičkog vaspitanja kao osnovac dodirnuo odbojkašku loptu uz asistenciju sada već pokojne profesorice Vulanović znao sam da ću se baviti tim sportom. Odmah je prepoznala moj talenat i uputila me kod magistra odbojke Božidara Čurovića kod koga sam prošao školu i naučio najviše o ovom sportu. U karijeri od preko 10 godina bilo je uspona, padova, reprezentativnih akcija, evropskih utakmica, sve do jednog dana kada sam shvatio da ipak mogu više da dam ovom sportu sa klupe nego na terenu. Moj cilj je da pokušam svojim momcima predočiti svoja iskustva i pripremiti ih za sve što nas očekuje.

Smatrate li da je odbojka izgubila na popularnosti među najmlađima u odnosu na vrijeme kada ste Vi počinjali da se bavite sportom?

Apsolutno se slažem da je odbojka izgubila na popularnosti kod nas. U vremenu kad sam ja igrao ugledao sam se na reprezentativce tadašnje zajedničke države SCG, a to su bili asovi svjetskog kalibra koji su dostigli najveće domete odbojkaške igre. Sada već fali rezultata reprezentacije i mislim da je to jedan od razloga zašto je odbojka u drugom planu. Mislim da će osvajanje Evropske lige i učešće u Svjetskoj ligi u mnogome doprinijeti popularizaciji ovog zaista divnog sporta.

Pitali smo sagovornika da nam prokomentariše sa svog profesionalnog aspekta šanse crnogorske reprezentacije na predstojećem debitantskom nastupu u Svjetskoj ligi.

Ne treba mnogo očekivati od njih, kao što kažete debitantsko učešće treba iskoristiti za napredak i da svaki mladi igrač bude bogatiji za jedno iskustvo koje će mu u mnogome pomoći da stasa kao igrač i podigne nivo samopouzdanja koje je vrlo bitno na takmičenju ovog karaktera.

Vladimir je neko ko je svom profesionalnom pozivu u potpunosti predan, pa nas je zanimalo koliko je u njegovom slučaju teško uskladiti poslovne i privatne obaveze.

Vrlo teško, s obzirom na to da sam poslom vezan za Glavni grad, treba dosta napora i odricanja da bih uskladio sve. Ono što me podstiče je zaista ljubav prema ovom sportu. Zaista volim to što radim i uživam u tome i neka potraje.

Osim odbojke igrate li rekreativno ili pratite još neki sport? O kom je sportu riječ i imate li omiljeni klub?

Kad imam vremena volim se rekreirati na razne načine, volim tenis, stoni tenis, uživam igrati bilijar, basket, fudbal. Šta reći za jednog Difovca, zaista volim sport generalno. 🙂 A što se tiče omiljenog kluba, ostrašćeni sam navijač beogradskog Partizana. To je klub za koji navijam od djetinjstva i radujem se svakom njihovom uspjehu. Kad god mogu posjetim Pionir, Arenu i stadion JNA i uživam u atmosferi koju prave ”Grobari”.

Poznato je da su uspješni sportisti uvijek okruženi lijepim djevojkama. Koliko je popularnost presudna za uspjeh u emotivnom životu?

Pa sportisti su uglavnom atraktivni i sam marketing i popularnost čine da budu primamljivi pripadnicama ljepšeg pola. To može da im pomogne da lakše osvajaju nečija srca al da određuje njihov emotivni život, to ne.

Da li je Nikšić perspektivna sredina za mlade sportiste i mlade ljude uopšte?

Nikšić je kao sredina Bogom dana za bavljenjem sportom. Naraštaji dolaze sa izuzetnim fizičkim predispozicijama za skoro sve sportove, samo je generalno problem ta finansijska strana i vrijeme u kojem smo se trenutno našli, ali mislim da ima prostora da se grad oporavi od krize u koju je zapao, jer mnogo je vrhunskih sportista iznjedrio i zaista se ponosim što sam rođen baš u ovom gradu.

Budući da je Nikšić prepoznatljiv po bogatom noćnom provodu, upitali smo sagovornika koliko praktikuje izlaske po nikšićkim lokalima i koliko je generalno zadovoljn noćnim životom u gradu pod Trebjesom.

Noćne izlaske slabije praktikujem zbog svakodnevnih obaveza, al zaista mislim da Nikšić ima odličan noćni provod tokom čitave godine. Uživam ponekad opustiti se i popiti koju sa dobrim drustvom.

Volite li da čitate i koju knjigu biste preporučili našim čitaocima?

Vrlo malo vremena imam za čitanje al recimo nešto što mi je privuklo pažnju je knjiga o Novaku Đokoviću u kojoj je dosta toga rečeno o ishrani za sportiste i mislim da ne samo sportisti već i ostala populacija treba da se vodi ovom vrstom ishrane, jer zaista je na mnogo primjera dala ogromne rezultate.

Kako biste nekom strancu opisali Nikšić i ljude koji žive u njemu?

Kao grad zanimljiv za turiste, ogroman potencijal za zimski i ljetnji turizam, grad sa ski centrom i sa atraktivnom lokacijom Krupac, može da bude vrlo zanimljiv strancima, još ako navedete da ima izuzetno lijepe momke i djevojke zasigurno može da se prezentuje kao mjesto koje vrijedi posjetiti.

Ne znamo koliko ste upućeni u koncept našeg portala, a s obzirom na to da su naša ciljna grupa mladi Nikšića, a cilj informisanje, edukacija i uticaj na njihovo konstruktivno razmišljanje, kako Vam se čini ta ideja?

Samim tim što sam odgovarao na vaša pitanja znači da mi se ideja sviđa i zaista vas podržavam u potpunosti i mislim da treba podržati sve ljude koji imaju za cilj da edukuju mladu populaciju i podstiče ih da konstruktivno razmišljaju.

Za kraj razgovora, šta biste poručili posjetiocima našeg portala?

U svakom slučaju da vas prate, komentarišu i davaju svoje mišljenje jer tako će pomoći i vama da budete jos inovativniji i onda ćemo imati obostranu dobit, što bi bio pun pogodak.

Exit mobile version