U sklopu obilježavanja Dana Vojske Crne Gore, realizovan je Dan otvorenih vrata, na vojnom aerodromu u Golubovcima i na školskom brodu „Jadran“.
Vazduhoplovstvo VCG ugostilo je preko 200 učenika osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i Cetinja sa nastavnim osobljem, kao i dva podgorička vrtića uzrasta od 3 do 5 godina u pratnji vaspitačica.
Djeca su kroz dvočasovni izlet na vojnom aerodromu imala priliku da pogledaju tehničko-taktički zbor, gdje im je prikazan dio vazduhoplovne tehnike koju posjeduje Vazduhoplovstvo. Najzanimljiviji dio posjete svakako su bili novi vazduhoplovi VVCG, Bell412EP i Bell412EPI. Za najmlađe je osmišljen kreativni kutak u kojem su mogli crtati i poslužiti se čuvenom vojničkom marendom. Uz posjetioce aerodroma sve vrijeme su bili pripadnici našeg Vazuhoplovstva, koji su brinuli o njihovoj bezbjednosti i prezentovali osnovne podatke o Vojsci Crne Gore, razvoju i zadacima njenog Vazduhoplovstva.
Istovremeno, na jugu Crne Gore u okviru manifestacije Dan otvorenih vrata, šbJadran posjetili su učenici 11 srednjih škola sa sjevera Crne Gore, iz Pljevalja, Bijelog Polja, Kolašina, Mojkovca, Berana i Žabljaka. Učenici su uživali u dvočasovnom krstarenju Bokokotorskim zalivom, tokom kojeg su se upoznali sa brodom, njegovom bogatom istorijom a u neposrednoj komunikaciji sa posadom, dobili su korisne informacije o vojnom pozivu, aktivnostima i planovima kada je u pitanju Vojska Crne Gore.
Ovogodišnji Dan Otvorenih Vrata, uoči proslave Dana Vojske Crne Gore, okupio je veliki broj omladine i djece, koji su izrazili veliko interesovanje, te iskazali zahvalnost na pozivu i želju da masovnije uzmu učešće u budućim aktivnostima Vojske u saradnji sa mladima.

Fotografija Vladimira Popovica.