Episkopu budimljansko – nikšićkom Joanikiju danas nije dozvoljeno da u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu posjeti Mihaila Čađenovića, prenosi CDM.

Čađenović je u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u organizovanju terorističkog napada na dan izbora 16. oktobra, saopšteno je iz Nove srpske demokratije.

Iz NSD tvrde da je Joanikiju iz suda odobrena posjeta Čađenoviću .

“Naime, po želji Mihaila Čađenovića i na njegov poziv, Episkop budimljansko – nikšićki gospodin Joanikije je u dogovoru sa Mihailovim roditeljima, a nakon obavještenja iz suda o odobravanju vanredne posjete, jutros došao u ZIKS. Tamo je dopao u veoma neprijatnu situaciju jer je zaposlenima dugo vremena trebalo da se sjete „ko je taj Čađenović“, pa do naknadne konstatacije da je Vladika Joanikije posjetu mogao ostvariti juče, ali ne nikako i danas”, navoidi se u saopštenju.

Iz te stranke navode da je ovo drugo kršenje Čađenovićevih prava koja su garantovana Ustavom. Kao prvo navode povrjeđivanje Čađenovića “koje se desilo prilikom nasilnog dovođenja iz ZIKS-a u Viši sud 5. maja 2017. godine, a koje je Ministarstvo pravde pokušalo da zataška i sakrije od javnosti”.

“Neprijatnost koja je napravljena ovom žalosnom situacijom, kojom je spriječen susret arhijereja Srpske pravoslavne crkve sa nevino utamničenim sužnjem Čađenovićem, najbolje je opisana pitanjem koje je Vladika Joanikije morao da postavi uniformisanim predstavnicima vlasti, prilikom trajanja ovog razgovora: Da vi to nećete i mene da uhapsite zato što sam došao da posjetim zatvorenika?“, saopštili su iz NSD.