Site icon Mladi Nikšića

Vlada da razmotri akcize i doprinose na gorivo

PKCG
Vlada bi trebalo da razmotri akcize i doprinose na gorivo, jer su maloprodajne cijene dostigle maksimume koje privreda i građanstvo mogu da podnesu, saopštili su predstavnici Odbora Udruženja energetike Privredne komore (PKCG).
Oni su agenciji Mina-business kazali da je snabdjevanje naftom i naftnim derivatima u prvoj polovini ove godine bilo uredno, ali da je za taj segment bilo karakteristično stalno povećanje maloprodajne cijene goriva, usljed poskupljenja na međunarodnom tržištu.
Iz Odbora Udruženja energetike su poručili i da dalji razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori nije moguć bez gradnje velikog energetskog objekta, budući da su prošle decenije od kada je posljednji takav izgrađen.
»Za razvoj OIE je potreban stabilan sistem koji bi dao podstrek za gradnju solarnih elektrana i vjetroparkova. Projekat tri hiljade solarnih individualnih panela Elektroprivrede (EPCG) je impuls za razvoj tog sektora«, rekli su predstavnici Odbora Udruženja energetike.
Oni smatraju i da bi plutajuća solarna elektrana na jezeru Slano, koja se najavljuje, mogla biti dominantan OIE.
Iz Odbora Udruženja su saopštili da je u prvih šest mjeseci ove godine u Crnoj Gori proizvedeno je 1,99 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, od čega se na EPCG odnosi 85,24 odsto ili skoro 1,7 hiljada GWh, a ostatak na obnovljive izvore.
Hidroelektrana (HE) Perućica proizvela je 732 GWh električne energije ili 29,15 odsto više od plana, a HE Piva 502 GWh ili 28,68 odsto više od plana.
Iz Odbora su saopštili da je TE Pljevlja proizvela 462 GWh, što je 13,7 odsto manje od planiranih 535GWh, a razlog je zastoj u radu zbog remonta koji je trajao do kraja juna.
“Koliki je značaj TE za naš energetski sistem pokazao je zastoj u njenom radu, jer se u tom periodu uvozila električna energija po cijenama koje su bile veće 50 odsto od proizvodnih iz termoelektrane”, objasnili su iz Odbora Udruženja energetike.
Kada je u pitanju električna energija iz OIE proizvedeno je 19,12 odsto više od plana.
“Ukupna potrošnja u polugodišnjem periodu bila je 1,66 hiljada GWh, dok je uvoz bio 339,3 hiljade megavat sati (MWh), a izvoz 641,39 hiljada MWh. Na kraju polugodišnjeg perioda vrijednost izvoza energije iznosila je 36,4 miliona eura, dok je uvezeno struje za 21,4 miliona”, rekli su iz Odbora Udruženja energetike.
Proizvodni rezultat Rudnika uglja u prvoj polovini godine je 78 odsto planirane proizvodnje, odnosno 506,96 hiljada tona. Termoelektrani je isporučeno 438,9 hiljada tona, a za široku potrošnju 68,05 hiljada tona.
»Izvršeno je 80 odsto proizvodnje u odnosu na plan, a na proizvodne rezultate je uticala obustava rada TE u junu«, kazali su iz Odbora Udruženja energetike.
Exit mobile version