Iako mnogi misle da je hipertenzija bolest odraslih, i djeca mogu da imaju problema sa pritiskom.

Rezultati nove studije upozoravaju da su prekomjerno uhranjena i gojazna djeca izložena većem riziku od visokog krvnog pritiska. Naučnici su analizirali podatke zdravstvene evidencije od skoro 250.000 djece uzrasta od šest do 17 godina i otkrili da djeca sa prekomjernom težinom imaju dvostruko veće šanse da razviju visok krvni pritisak odnosno hipertenziju.
Rizik je bio četiri puta veći kod umjereno gojazne djece i tinejdžera, a deset puta veći kod izuzetno gojazne djece.
Istraživači su takođe otkrili da deset odsto ekstremno gojazne djece i tinejdžera već ima visok krvni pritisak, a skoro polovina njih povremeno ima krvni pritisak u visokom opsegu.
„Ova studija ukazuje na to da bi pedijatri trebalo da budu naročito oprezni prilikom pregleda prekomjerno uhranjene i gojazne djece zbog moguće hipertenzije, jer visok krvni pritisak može mnogo godina biti asimptomatičan“, kaže vodeći autor studije Korina Koebnik, istraživač sa Kaizer Permanent odjeljenja Južne Kalifornije za istraživanje i evaluaciju.
„Visok krvni pritisak kod djece jeste teško zdravstveno stanje koje može da dovede do nastanka bolesti srca i bubrega“, kaže koautor studije dr Dejvid Kuan sa odjeljenja za pedijatriju na Riversajd Kaizer Permanent medicinskom centru u Riversajdu, Kalifornija, SAD.
„Iako se generalno preporučuje da pedijatri mjere krvni pritisak kod djece starije od tri godine pri svakoj posjeti ljekaru, ova studija posebno pokazuje značaj skrininga prekomjerno uhranjenih i gojaznih mladih ljudi jer imaju povećanu vjerovatnoću od razvoja hipertenzije“, kaže on.
Rezultati studije takođe ukazuju na to da bi sadašnje metode za klasifikaciju prekomjerne težine i gojaznosti kod djece, mogle da budu efikasno sredstvo za identifikovanje djece sa visokim rizikom za visok krvni pritisak.