mladi niksica

Više od polovine građana Crne Gore, njih 53 odsto, smatra da je država prezadužena i da polako, ali sigurno, ide ka opasnoj zoni prezaduženosti koja vodi u bankrot, pokazalo je israživanje agencije Ipsos.

„S druge strane, 40 odsto ispitanika veruje da će Crna Gora uspjeti da redovno otplaćuje dug i da scenario bankrota nije realna opcija za tu državu“, navodi se u istraživanju koje je urađeno za potrebe emisije novog serijala Okruženje, medijskog projekta u produkciji Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistocnoj Evropi (CDRSEE).
Anketa, dostavljena Tanjugu, sprovedena je u zemljama regiona u novembru prošle godine, metodom razgovora licem u lice i obuhvatila je po hiljadu ljudi u svakoj državi.

Više od polovine građana Srbije procenjuje da bankrot države nije realan i da će ta država uspjeti redovno da servisira spoljni dug.

Prema rezultatima istraživanja, građani ostalih država u regionu ne pokazuju naročit optimizam po pitanju sposobnosti sopstvene nacionalne ekonomije i države da redovno i stabilno servisira spoljni dug.
Stanovnici Bosne i Hercegovine (BiH) procenjuju da ta država sve više klizi ka opasnoj prezaduženosti.
Sličan stav, ali u nešto manjoj meri, pokazuju i građani Makedonije, Hrvatske i dijelom Crne Gore.
U Hrvatskoj 56 odsto ispitanika smatra da je država prezadužena i da je to vodi u bankrot, dok 37 odsto veruje da će zemlja redovno otplaćivati dugove.