Mladi Nikšića

Više od 260 novinara se nalazilo u zatvorima širom svijeta 1. decembra 2017. godine, saopštio je Komitet za zaštitu novinara, dodajući da je to rekordno veliki broj novinara osuđenih ili u pritvoru zbog svog rada, prenosi Analitika.

Autori izvještaja preciziraju da je više od polovine zatočenih novinara – 134 – u zatvorima u Turskoj, Kini i Egiptu. Tokom 2016. godine u zatvorima širom svijeta je bilo 259 novinara. Njih 194 je optuženo ili osuđeno za protivdržavno djelovanje, a 35 se nalazi u pritvoru bez optužnice, neki su osuđeni prema zakonima o terorizmu, a 21 novinar je uhapšen zbog navodnog objavljivanja lažnih vijesti, kaže se u izvještaju.

Autori izvještaja navode da su od ukupnog broja novinara u zatvoru 97 odsto lokalni izvještači, te da su među njima 22 žene.Komitet upozorava da SAD i druge zapadne zemlje nisu pojačale pritisak da bi spriječile hapšenja i osuđivanja novinara, već da su se približile autoritarnim političkim vođama kao što su turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i kineski predsjednik Si Đinping.

Nacionalistička retorika američkog predsjednika Donalda Trampa, kao i njegova opsjednutost islamskim ektremizmom i upotreba termina lažne vijesti za medije koji prema njemu imaju kritički odnos samo jačaju atmosferu optužbi koje dovode do hapšenja novinara, stoji u izvještaju.Autori kažu da je situacija najgora u Turskoj, gdje su u zatvoru 73 novinara, a još nekoliko desetina čeka da bude izvedeno pred sud i svi oni su optuženi za protivdržavnu djelatost.

Istraživači Komiteta za zaštitu novinara su utvrdili i da se u kineskim zatvorima nalazi 41 novinar, što je za tri više od prethodne godine. Autori izvještaja podsjećaju na dva slučaja kineskih disidenata koji su umrli pošto su pušteni iz zatvora iz medicinskih razloga, ali im je zabranjeno da napuste Kinu radi liječenja.U izvještaju se navodi da 12 od ukupno 20 novinara u egipatskim zatvorima nije osuđeno ili optuženo dok su ostali optuženi ili osuđeni za protivdržavne djelatnosti.Izvještaj se odnosi samo na novinare koje su uhapsile vlasti neke zemlje, a ne i one koji su nestali ili su ih zarobile organizacije koje nisu zvanični predstavnici neke zemlje.