Voće i povrće koje se prodaje na pijacama i u trgovačkim objektima je kontrolisano i ispunjava propisane uslove bezbjednosti i minimalne uslove kvaliteta, rečeno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

“U 2016. godini sanitarni inspektori su vršili nadzor domaćeg i uvoznog voća i povrća. Rezultati laboratorijskih ispitivanja su pokazali da su svi ispitivani uzorci bili ispravni”, rekli su iz Uprave.
Fitosanitarna inspekcija kontroliše domaću proizvodnju i uvoz iz EU i zemalja van EU, voća i povrća po više programa monitoringa kontrola na ostatke pesticida, koja se sprovodi od juna ove godine, a od ranije se kontroliše prisustvo teških metala, kao i nitrata u lisnatom povrću.
Za devet mjeseci ove godine inspekcija je kontrolisala 69 uzoraka domaćeg voća i povrća na prisustvo ostataka pesticida navedeno je iz Uprave, a uzeti su uzorci kupusa, praziluka, blitve, paradajza, paprika, raštana, krastavaca, šargarepe, jabuka, breskvi, nektarina, jagoda, grožđa, zelene salate.
Od uzoraka povrća povećan sadržaj pesticida imalo je šest uzoraka, jedan raštana, dva spanaća, tri salate.
“Ovi su uzorci uzeti su iz plastenika u toku vegetacije. U tim slučajevima je zabranjena berba i promet, a nakon procijenjenog vremena karence uzeti su ponovljeni uzorci ovih proizvoda. Pošto je analiza pokazala da nema više ostataka pesticida, dozvoljen je promet”, kazali su predstavnici Uprave.
Uzorkovano je i lisnato povrće u plastenicima i na otvorenom na prisustvo nitrata. Uzeta su u toku devet mjeseci 33 uzorka i svi su bili ispravni.
“U oktobru su uzeti uzorci sa svih plantaža mandarina. Od uzetih uzoraka voća nijedan uzorak nije imao povećan sadržaj ostataka pesticida”, saopšteno je iz Uprave.
Prilikom kontrole u prodajnim objektima kontroliše se dokumentacija o porijeklu-prijemu proizvoda, raspoloživi dokazi o bezbjednosti, kao i isticanje obavještenja za potrošače vrsta proizvoda, sorta, zemlja porijekla, na način da se potrošač ne dovodi u zabludu. Kontrolišu i senzorska svojstva proizvo da izgled, boja, miris, ukus, konzistencija i stanje proizvoda.
“Pri uvozu je uzeto 100 uzoraka voća i povrća za laboratorijska ispitivanja u cilju utvrđivanja prisustva ostataka pesticida i teških metala. Uzorci su uzimani iz raznih zemalja porijekla, kao što su Grčka, Egipat, Italija, Makedonija, Turska, Ekvador, Kostarika, Austrija, Poljska, Egipat, Holandija, Francuska, Kosovo, Hrvatska, Njemačka, BiH, Kina”, kazali su iz Uprave.
Istakli su i da redovno uzimaju uzorke svih izvoznih pošiljki voća i povrća sa plantaža, vinograda i njiva na sve propisane parametre bezbjednosti hrane.
“Što se tiče izvoza voća i povrća, nijedna pošiljka nije vraćena u 2016. godini”, izjavili su predstavnici Uprave.