Mladi Nikšića

Crnoj Gori je neophodno osmišljavanje aktivnih mjera zapošljavanja i usvajanje nacionalne strategije koja ima za cilj zapošljavanje mladih i dugoročno nezaposlenih, rekao je predstavnik Delegacije EU Romain Boitard, kako prenosi Pobjeda.

Unija slobodnih sindikata i Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID je organizovala konferenciju o socijalnim inovacijama, razvoju i dostupnosti aktivnim mjerama zapošljavanja, uz podršku Fondacije Friedrih Ebert, gdje je istaknuto da aktivne mjere za zapošljavanje olakšavaju ulazak mladih na tržište rada budući da su fokusirane na traženje odgovarajućih poslova.

Romain je podsjetio da je dvije trećine stanovništva u Crnoj Gori radno sposobno, ali da je samo polovina njih zaposlena. Boris Marić, ministar rada i socijalnog staranja, rekao je da je novac namijenjen sprovođenju mjera aktivne politike zapošljavnjanja znantno smanjen, iako predstavlja važan instrument uključivanja nezaposlenih na tržištu rada.

Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine iznosila je 34,5 odsto prošle godine, što je duplo više od ukupne stope nezaposlenosti. Među mladima uzrasta između 15 i 29 godina, stopa nezaposlenosti je 41,3 odsto, rekao je Srđa Keković, Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata. Po ugovorima na određeno vrijeme radi 56,4 odsto mladih, dok je stopa neformalne nezaposlenosti 59,5 odsto. Na neformalnim radnim mjestima u formalnom sektoru, odnosno rad na crnom, radi 87,7 odsto mladih.