Site icon Mladi Nikšića

Veći broj vozača pod uticajem alkohola

Mladi Nikšića

Veći broj vozača pod uticajem alkohola

Policijski službenici nikšićkog Centra bezbijednosti tokom prvih deset mjeseci ove godine evidentirali su 1227 vozača da upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, što je u odnosu na 2016. godinu povećanje od 17 odsto. 

Kako su saopštili iz Centra bezbijednosti za naš portal u istom periodu evidentiran je porast saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile kao direktna posljedica konzumiranja alkohola. U čak 72 saobraćajne nesreće koje su se dogodile na području nikšićke opštine, prema podacima iz CB-a, dikrektni uzročnik je alkohol.

“Samo u toku prošlog mjeseca prilikom rutinskih i redovnih saobraćajnih kontrola pripadnici naše službe zatekli su 166 nesavjesnih vozača koji su upravljali vozilom pod uticajem alkohola, dok je 12 lica odbilo test”, kazali su u CB-u Nikšić.

Kako navode, policijski službenici su dužni da prilikom kontrole vozača za koje posumnjaju da upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, da obave ispitivanje putem alkometra.

“Ukoliko vozač to odbije, policijski službenik podnosi odgovarajuću prekršajnu prijavu, uz privremeno oduzimanje vozačke dozvole. Takođe ukoliko se vozač podvrgne alkotestiranju putem alkometra i ne priznaje rezultate koje alkometar pokaže policijski službenik je obavezan da mu omogući izuzimanje uzorka krvi, koji se prosleđuje u Zavod za patologiju i sudsku medicinu KBC Podgorica radi daljih analiza. Po dolasku ovog izvještaja podnosi se odgovarajuća prekršajna prijava ukoliko izvještaj pokaže postojanje nedozvoljene količine alkohola”, objasnili su postojeću proceduru.

Najveći procenat alkohola u krvi koji je zabilježen u 2017. godini je 3,52 g/kg što je neznatno manje u odnosu na 2016.godinu kada je iznosio 3,54 g/kg.

Oni su dodali da vozač, može odbiti alokotestiranje putem alkometra, kao i izuzimanje uzorka krvi što je prekršaj za koji je predviđeno podnošenje prekršajne prijave uz privremeno oduzimanje vozačke dozvole.

“Od vozača za koje policijski službenici posumnjaju da upravljaju vozilom pod uticajem psihoaktivnih supstanci izuzima se uzorak krvi i prosleđuje u Zavod za toksikološka ispitivanja Podgorica radi analiza na upotrebu opojnih droga”, objasnili su u nikšićkoj ispostavi policije.

Exit mobile version