Tradicionalna svečana litija, koja se u našem gradu organizuje još od 1996. godine, večeras je okupila nekolike desetine hiljada vjernika iz Crne Gore i šire.

Svečanu litiju su predvodili Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije i Episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, uz brojno sveštenstvo, diplomate i zvaničnike iz regiona i svijeta. Ovim događajem završila se duhovno – kulturna manifestacija „Dani Sv. Vasilija Ostroškog“, koja je počela sedmog maja.

Episkop Joanikije se zahvalio sveštenstvu i zvaničnicima koji su povodom litije posjetili Nikšić, pa se obratio i brojnim vjernicima.

„Sjećate se one prve litije 1996. godine, kada je sa ovoga mjesta posle onolike kiše govorio visoko preosvećeni Mitropolit crnogorsko – primorski gospodin Amfilohije. Tada je progrijao jedan zrak sunca, posle one kiše, pa je mitropolit zablagodario Bogu što nam je dao sunce i svjetlost. Čini mi se da je to bilo proroštvo, da se od tog zraka zapravo izlila velika božija milost i svjetlost na naš grad i da ga od tada ne ostavlja“, kazao je Episkop Joanikije.

Prisutnima se obratio i visoko preosvećeni Mitropolit Vikentije, koji je Nikšiću donio blagoslov Ruske pravoslavne crkve i ruskog naroda.

„Mi gajimo poštovanje i ljubav prema svima vama, našem bratskom slovenskom narodu koji živi u Crnoj Gori i Srbiji i sa radošću dolazimo i učestvujemo u vašim praznicima. Ukoliko budemo slijedili primijer Sv. Vasilija Ostroškog, tako ćemo i mi u svome životu sve raditi i činjeti radi božijeg carstva i sticanja vječnoga i neprolaznoga carstva hristovoga“, kazao je Mitropolit Vikentije, kome se Mitropolit Amfilohije zahvalio na dolasku.

Uprkos brojnosti Nikšićana, ostatka Crnogoraca, kao i prijatelja iz regiona i šire, mali broj je sa nama htio podijeliti razlog učestvovanja u litiji, kao i njenom značaju.

„Ovo je prilika da učestvujemo u jednom kolektivnom, spiritualnom događaju. Uvijek se osjećam divno kada uz svoje sugrađane slavim Sv. Vasilija Ostroškog koji je duhovni zaštitnik našeg grada“, kazao je Mitar (49).

Kako kaže Dragana (31), njoj kao vjerniku je ovo izuzetno bitan događaj, jer se osjeća energija koja povezuje sve prisutne.

„Za mene litija znači dijeliti radost proslavljanja dana Svetog Vasilija Ostroškog sa sugrađanima i dobiti njegov blagoslov. Večeras sam došla da osjetim bliskost našeg pokrovitelja i da budem dio sveštenog slavlja u njegovu čast“, kazala je našem portalu Jelena (51).

Litija je počela kod Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, a završila se na Trgu Slobode.