Večeras u pozorištu biće održana promocija Zbornika dokumenta „Gubici crnogorske vojske u Prvom svjetskom ratu 1914 – 1916“ sa početkom u 19 sati. Promocija će biti realizovana u okviru „Programa podške razvoju kulture“, a u organizaciji Državnog arhiva Crne Gore / Odjeljenja u Nikšiću i Nikšićkog pozorišta.

Državni arhiv Crne Gore u najavi ove promocije navodi da je taj Zbornik publikovao povodom obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata i značajnih datuma iz crnogorske istorije iz tog perioda. Opredjeljenje za ovu temu nastalo je iz spoznaje da je veoma interesantna kako naučnoj i stručnoj javnosti, tako i amaterskim istraživačima naše prošlosti. S druge strane, u crnogorskoj istoriografiji nema egzaktno utvrđenih podataka crnogorskih vojnih žrtava u Prvom svjetskom ratu, što je bio dodatni motiv za publikovanje ovog zbornika građe.
Osnovni izvor koji je korišćen za ovaj Zbornik dokumenata je „Glas Crnogorca“, odnosno „Liste gubitaka“ koje je taj list objavljivao od septembra 1914. do 2. januara 1916. godine.