U okviru XVIII Nikšićkih književnih susreta, sjutra će na Sceni 213, u 20h, biti upriličeno veče sa piscem Filipom Davidom, ovogodišnjim dobitnikom prestižnih književnih priznanja Ninove nagrade i nagrade “Meša Selimović” .

Organizatori ovog događaja u okviru XVIII Nikšićkih književnih susreta su Opština Nikšić i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Eminentnom piscu nagrada je dodjeljena za najbolji roman objavljen u 2014. godini pod nazivom “Kuća sećanja i zaborava”, a o stvaralaštvu autora govoriće Božo Koprivica.

Filip David (1940, Kragujevac) je srpski pisac jevrejskog porijekla, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd. Napisao je više TV drama i filmskih scenarija i objavio je knjige pripovedaka: „Bunar u tamnoj šumi“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“, „Princ vatre“, roman „Hodočasnici neba i zemlje“ i knjige eseja „Fragmenti iz mračnih vremena“ i „Jesmo li čudovišta“, „Svetovi u haosu“. Zajedno sa Mirko Kovačem objavio je “Knjigu pisama 1992-1995”. Pripovijetke i roman su između ostalih dobili nagrade: „Milan Rakić“, Ćopićevu, BIGZ-ovu i Prosvetinu nagradu za najbolju knjigu godine, Andrićevu nagradu. Od početka rata na prostorima bivše Jugoslavije napisao veći broj angažovanih tekstova pod zajedničkim nazivom “Zapisi iz mračnih vremena”. Tekstovi su emitovani na francuskom radiju (RFI), objavljivani u „Našoj borbi“, „Feral Tribunu“ i mnogim drugim novinama i časopisima u zemlji i inostranstvu. Član je Grupe 99, osnovane na Frankfurtskom sajmu knjiga 1999. godine i jedan od utemeljivača nezavisne književne asocijacije Forum pisaca, osnovane u decembru 1999. godine.