Olivera Vukajlović i Renata Milutinović iz Ministarstva za ekonomski razvoj kazale su da je podrška privredi od 5,2 miliona eura koju obezbjeđuje Vlada veoma značajna za privrednike. Milutinović je istakla da će znatlije na sjeveru dobiti po 10 odsto više sredstava.

Pomoć privredi biće obezbijeđena kroz tri programa vrijednosti 5,2 miliona eura.

“Radi se o programu za unapređenje konkurentnosti vrijednom četiri miliona eura, programu za podršku razvoju prerađivačke industrije vrijednom milion i programu za razvoj zanatstva koji je vrijedan 200 hiljada eura”, kazala je iz Olivera Vukajlović Ministarstva za ekonomski razvoj,prenosi portal RTCG.
Istakla je da se svake godine trude da se pojednostavi način prijave.
“U potpunosti je digitalizovan proces prijavljivanja. I ove godine smo se potvrdili da forme koje privrednici ispunjavaju budu jednostavnije”, kazala je ona.
Istakla je da ove godine Ministarstvo ima dvije nove linije za podršku.
“To su linije u okviru Programa za zaštitu konkurentnosti koji je vrijedan 4 miliona eura, a odnose se na podršku nabavci opreme velike vrijednosti i podršku internacionalizaciji naših preduzeća”, kazala je ona.
Objasnila je da podrška za nabavku opreme velike vrijednosti može da bude i do 100 hiljada eura.
“Ukupan budžet je milion eura, kumulativno, od četiri miliona, dva ide za nabavku opreme”, kazala je Vukajvić.
Renata Milutinović iz Ministarstva za ekonomski razvoj kaže da je za zanatlije osmišljen poseban program za nabavu nove opreme.
“Njihov procenat povraćaja u bespovratnim sredstvima ide od 75 do 85 odsto investicije, što je jako značajno. U tom slučaju 10 hiljada eura je gornji limit koji može biti dodijeljen ukoliko dokumentacija investicije bude ocijenjena kao odgovarajuća”, kazala je Milutinović.
Dodala je da imaju pravo da im Ministarstvo refundira troškove učešća na sajmovima do 60 odsto troškova, odnosno za domaće do 4.000 ili za inostrane do 6.000 eura.
Dodala je da se zanatlija za obje komponente može prijaviti po jednom, što je iznos od 12.000 eura po jednoj osobi.
“Moram napomenuti da imamo i komponentu regionalni razvoj što znači da će se dodatni procenat podrške opredjeljivati za manje razvijena područja. Podrška je predviđena za 17 opština i odnosi se na skoro cijeli sjever. To znači ukoliko se opredjeljuje oko 75 odsto na teritoriji cijele Crne Gore, dodatnih 10 odsto dobiće zanatlije iz tih opština”, kazala je ona.