Nikšićki vatrogasci obavljaju veoma zahtijevan i težak posao, ali ipak i pored mnogo godina uspješnog rada, za koji su nagrađivani, ostaju neshvaćeni i nedovoljno cijenjeni. To je za portal Mladi Nikšića, povodom Svjetskog dana vatrogasaca, ocjenio bivši načelnik Službe zaštite i spašavanja Dimitrije Tomašević.

On se za sam početak razgovora osvrnuo na osnovno načelo vatrogastva, koje je prema njegovim riječima, ispoštovano, ne samo u Nikšiću, već u cijeloj Crnoj Gori.

“Godinama radeći ovaj posao, u gradskoj Službi spašavanja, ali i drugim gradovima, ono što sam primjetio je da su svi svjesni osnovne crte posla jednog vatrogasca, a to je humanost. Human odnos prema zaštiti ljudi i njihovih života, imovine, prirodne okoline, kao i opšteg sigurnosnog stanja pojedinca”, započeo je Tomašević.

Istakao je da vatrogasac nije lako biti, pogotovo u vremenima kada je borba za egzistenciju i više nego prisutna i što sa sobom nosi veliku dozu stresa, pa je i za očekivati da “svaka manja opstrukcija”, utiče na zadovoljstvo bavljenja ovim poslom.

“Vatrogasci zaista obavljaju veoma težak posao, najprije, niko i ništa ne garantuje tvoju bezbjednost, ali ti moraš učiniti da drugi budu bezbijedni. U tome se ogleda hrabrost, ali istovremeno i sebičnost i nerealna očekivanja drugih. Članovi Službe spasa su, ipak, prema mom mišljenju, neshvaćeni i nedovoljno cijenjeni. Njihove potrebe su mnogo veće, a onim što raspolažu odlično se snalaze. Svoj posao, stojim iza toga, danas kada više nisam na čelu Službe, obavljaju odlično i savjesno, što je najbitnije”, kazao je Tomašević.

Lokalna samouprava sada uredno obavlja finansijske obaveze prema članovima Službe zaštite i spašavanja, ali, kako je on istakao, ne ulaže se dovoljno u nju, iako su njeni potencijali i zadovoljstvo građana njenim radom, veoma vidljivi.

“Služba zaštite i spašavanja je više cijenjena od samih građana, nego od drugih. Grad je to, sada već daleke 2006. godine prepoznao i nagradio priznanjem ’18. septembar’, a tih godina je nikšićka služba važila za najbolju u Crnoj Gori. Međunarodne saradnje, brojne nagrade, kao i samoinicijativni projekti potvrda je da su vatrogasci i cijela uprava radili svoj posao na pravi način. Nekoliko godina kasnije, vidi se da veliki pomak nije napravljen, tačnije, stagnira se duži period, a tranzicija doslovno ‘pregazi’ svakog ko ne ide u korak sa njom”, istakao je bivši načelnik, a sada instruktor za edukaciju kadrova.

Prema njegovim riječima, za vatrogasce nema lakog perioda, ljetnja sezona je svakako teška, a zimska, takođe, umije da “pokaže zube”.

“Ne može se reći da za vatrogasca ima lakog perioda i da može da odvoji težinu požara ili nezgode. Sve zavisi od okolnosti u kojima se nađe. Naviklo se da ljeto bude najangažovanije, ali i zimi je teško raditi, jer su većinom požari u zatvorenim objektima. Nekako, najbolnije je kad znaš da je ljudski faktor odgovoran za požar”, saopštio je Tomašević.

Za kraj, on je pohvalio kolektiv, koji je većim dijelom isti, kao i dok je on bio na čelu, te dodao da bez njihovog rada i posvećenosti pozivu ne bi bilo uspjeha i zadovoljnih građana.