,,Persone non grate“ večeras će biti odigrane u Nikšićkom pozorištu. Akter ove predstave Nikola Vasiljević za naš portal govori o ulozi u ovoj predstavi kao i predstavi ,,Bilo jednom u maju“ koja se igrala prvog dana festivala glumca.

“Uloga Hajnriha u predstavi ,,Bilo jednom u maju”, je tragi-komična, kao uostalom i sama predstava. Hajnrih (vodoinstalater), je jedan običan čovjek, dobar, prostodušan i od onih je ljudi koji su pomalo nespretni a pogotovu kad su na domaku lijepih stvari koje treba da im se dogode, onda se obično “okliznu na koru od banane” i izazovu smijeh u situaciji koja je više dramska. Onda ta iznebuha izazvana komedija postane tragična tj.tragikomična. To je čovjek koji čeka svoje parče sreće i kad ga dočeka i pomisli evo sad ima i sreća , “ne da kaplje nego da šiklja”, onda se situacija promijeni u komičnu, pa u tragičnu i ne dočeka svoju sreću, naprotiv, dočeka ga smrt…”, opisao nam je Vasiljević svoju ulogu u predstavi “Bilo jednom u maju”.
Vasiljević je rekao da ne zna da li je sreća uopšte moguća kao neko stanje koje ima trajanje, ali sigurno se svima desi makar na trenutak, a trenutak zna biti vječnost, zato treba znati prepoznati trenutak i živjeti ga kao da ne postoji ništa drugo, jer u tom momentu i ne postoji ili makar ne postoji ništa što bi bilo bitnije od njega.

Uloga Tončija u predstavi ,,Persone non grate”, u režiji Obrada Nenezića, trenutno najgledanije predstave u Nikšiću, za njega je, kaže, bila je dosta izazovna.

“Tonči, harmonikaš, čovjek koji od svoje harmonike pošteno živi i čvrsto stoji na zemlji, svjestan svojih mogućnosti, toliko voli ženu da bi sve uradio za nju i tu počinje njegova promjena da ne kažem pad, kada prihvati kupljenu diplomu i pomisli da može biti neko drugi, ali Tonči ipak uspijeva na kraju da se vrati pravim vrijednostima. Mnogo je promjena u predstavi, mnogo scena koje pripadaju neke komediji, neke drami, neke vodvilju ili nekom drugom žanru i to je bio jedan od razloga ili poteškoća za ulogu koja mora imati stilsko jedinstvo i opravdanost promjena kroz karakter i konkretnu igru. Koliko je to uspješno urađeno pokazuje svaki put puna sala i oduševljena publika”, smatra Vasiljević.

On je za portal Mladi Nikšića kazao da, što se tiče festiva, on je značajan za svaki grad koji ima svoj festival, pa ni Nikšić nije izuzetak.

“Dobro je da publika u Nikšiću može da vidi predstave pozorišta iz regiona i na taj način izađu iz svog atara. Značajno je za pozorište da ima svoje predstave za megdan, iako još uvjek nema svoje glumce, što je apsurdno i nedopustivo, ali tako je kako je. Festival svakako treba da postoji, da raste i da iz godine u godinu bude sve bolji i posjećeniji, a to može samo uz veliki rad, trud, oslanjanje na svoje snage i što je najbitnije strategiju. Festival završava večeras, a već sjutra treba početi pripreme za sledeći”, poručio je Vasiljević.

Na pitanje koja bi bila njegova poruka za mlade Nikšićane i Nikšićanke glumac je odgovorio:

“Šta reći mladim ljudima, kad oni ionako dosta znaju, mada pitanje je koliko uopšte i slušaju. Iako se može mnogo naučiti iz tuđeg iskustava svi mi, mladi ili stari svejedno, moramo kroz sve proći sami, lično doživjeti i preživjeti kako bi znali pravilno da vrednujemo stvari. Ipak, moja poruka mladima bila bi da svoje vrijeme i energiju ne troše na negativne stvari, uvjek izaberite ljubav prije mržnje, poljubac prije nego šamar, pohvalu prije osude… Postupajte prema drugima onako kako bi voljeli da oni postupaju prema vama. Budite hrabri, vjerujte u sebe i svoje ciljeve i na tom putu pokušajte da ne povrijedite druge radi vašeg uspjeha. Srećno!”.