Otkako su vakcine postale gotovo obavezne, vode se polemike da li su zaista korisne ili su samo varka velikih farmaceutskih kuća. Ipak, činjenica je da vakcine, pored svoje dobre strane, imaju i neke neželjene efekte.
Prema nekim saznanjima prvu vakcinu osmislio je Edward Jenner, fizičar iz Engleske, daleke 1796. godine. Jenner je tada osmislio vakcinu protiv malih boginja, koja je potpuno promijenila tok i razvoj ove smrtonosne bolesti. Od tada naučnici su napravili mnogo različitih vrsta vakcina. Vakcijnacija danas ima mnogo zagovornika i protivnika, što roditeljima uveliko otežava odluku da li da vaksinišu svoju djecu ili ne.
Prema tvrdnjama većine naučnika upotrebom vakcina mogu se spriječiti mnoge opasne bolesti. Prema pojedinim statističkim podacima vakcinacija sprečava čak 33 000 smrthih slučajeva kod djece samo u SAD-u.
Iako su vakcine napravljene da bi pomogle djeci, one mogu imati i neke neželjene efekte. U poslednje vrijeme sve je više roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju djecu jer smatraju da im vakcina može štetiti, za šta su obavezni da potpišu dokument o odgovornosti.
Kao najnepotrebniju vakcinu ljekari izdvajaju onu protiv hepatitisa B sa kojom se, tvrde oni, može pričekati do polne zrelosti, ali malo njih želi javno govoriti o tome. Koplja se lome i oko BCG vakcine, kao i vakcine protiv dječije paralize.