Predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore apelovali su na sve poslodavce u Crnoj Gori da omoguće zaposlenima slobodan dan u dane nastupajućih prvomajskih praznika, prenosi Analitika.

“Razumijevajući činjenicu da je u djelatnostima kod kojih postoji potreba za kontinuiranim radom neophodno obezbijediti potreban broj izvršilaca i za vrijeme praznika, Unija slobodnih sindikata Crne Gore cijeni da se sve druge djelatnosti moraju konačno odnositi odgovorno prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, a time i prema pravima i dostojanstvu rada zaposlenih. Samo uz zajednčke napore i spremnost da poštujemo važeće zakone, doprinijećemo suzbijanju pojave čiji smo svjedoci, a koja se ogleda u tome da za vrijeme praznika gotovo svi objekti u Crnoj Gori rade, zanemarujući ne samo zakonske obaveze, već i pravo i potrebu zaposlenih da praznične dane provedu u krugu svojih porodica”, navodi se u saopštenju za javnost.

Kako su istakli, Unija poziva sve građane i privredne i druge subjekte da, od ovog 1. maja, otpočnemo sa kulturom poštovanja prazničnih dana kako bismo, sa jedne strane, podigli svijet potrošača i korisnika usluga da svoje potrebe zadovoljavaju prije i nakon prazničnih dana, a privrednih subjekata da eliminišu postojanje nelojalne konkurencije uz punu podršku nadležnih državnih organa.

Ujedno Unija obavještava sve zaposlene koji budu prinuđeni da rade za vrijeme praznika, da njihova majska zarada mora biti uvećana 150 odsto za svaki čas rada u vrijeme praznika.

“U slučaju da zaposlenima, koji budu radili u dane praznika, pomenuto uvećanje zarade ne bude iskazano na pisanom obračunu majske zarade, koji im mora biti uručen prilikom isplate zarade, oni svoju zaštitu mogu tražiti obraćanjem Upravi za inspekcijske poslove neposredno ili posredno preko stručne službe USSCG. Očekujući da će i ove godine biti prisutne brojne nepravilnosti, mi ćemo 2. maja vršiti monitoring rada privrednih i drugih subjekata, evidentirati sve one koji budu radili, nakon čega će obavijestiti javnost o uočenim nepravilnostima, te od Uprave za inspekcijske poslove tražiti da, u objektima koji budu registrovani da rade, izvrše kontrolu isplate pripadajućeg uvećanja zarade nakon obračuna i isplate majskih zarada zaposlenima”, naveli su iz Unije.