Mladi Nikšića

Deklaraciju o namjeri za uspostavljanje Međunarodnog naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope potpisali su u CERN-u (Ženeva) predstavnici osam zemalja regiona. Na Ministarskoj konferenciji crnogorsku delegaciju predvodi ministarka nauke dr Sanja Damjanović i ministar evropskih poslova mr Aleksandar Andrija Pejović.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Makedonije, Srbije, Slovenije, dok je ispred Vlade Crne Gore Deklaraciju potpisala ministarka Damjanović.
“Prvi put u istoriji predstavnici zemalja Jugoistočne Evrope razmatraju mogućnost da se upostavi regionalni međunarodni institut. Ovo je, takođe, poseban dan za mene lično, jer sam i sama učesnik u događaju. Posebno mi je drago što je region brzo shvatio značaj ovog projekta, kao i benefita koje će nam donijeti, jer ima mogućnost da izvrši ekonomsku, naučnu i tehnološku transformaciju zemalja regiona”, kazala je ministarka Damjanović.
Pejović je izrazio uvjerenje da će potpisivanje Deklaracije i osnivanje Instituta osigurati dodatnu finansijsku podršku Evropske unije u oblasti nauke i istraživanja za unaprijeđenje obrazovanja mladih naučnika, tehnološki transfer iz najprestižnijih evropskih laboratorija i jačanje saradnje u oblasti nauke.
On je istakao da je potrebno sagledati mogućnost povlačenja sredstava za realizaciju projekata iz ove oblasti koja su na raspolaganju iz evropskih fondova, imajući u vidu da je povezivanje država regiona međusobno i sa Evropskom unijom, kroz nauku i istraživanje, prepoznato kao faktor koji generiše stvaranje novih radnih mjesta i dinamičniji ekonomski rast i razvoj.
Nekadašnji direktor CERN-a i tvorac Inicijative prof. dr Hervig Šoper kazao je u izjavi za medije da ga raduje što je konačno napravljen prvi formalan iskorak u realizaciji projekta, koji je rađen po principu CERN-ovog modela i u duhu nauke za mir.
“Drago mi je što će nakon potpisivanja Inicijativa postati regionalni projekat. Takođe, nadam se da će ovaj Region uspjeti da ostvari benefit upravo od nauke i tehnologije, a što je od izuzetne važnosti prije svega za mlade ljude i njihovu edukaciju, izjavio je prof. Šoper.
Uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope je projekat koji bi znatno uticao na ekonomski razvoj zemalja regiona, otvorio mogućnosti za nova radna mjesta, a posebno bi uticao na smanjenje odliva talenata, što predstavlja jedan od najvećih problema u našem regionu.