ABA je veoma kvalitetno takmičenje i spas za regionalnu klupsku i ukupno košarku u regionu, kazao je predsjednik ABA lige, Dragan Bokan. Bokan je u intervjuu agenciji MINA kazao da je ABA liga interes klubova na prostoru bivše Jugoslavije i da je siguran u njenu budućnost.

“Ukoliko neko ne želi da igra ili pojedinačno neki klub to ne znači da je ugašena ili da će biti ugašena ABA liga”, rekao je Bokan.

On je kazao da još nije poznato u kojem će evropskom takmičenju naredne sezone igrati predstavnici ABA lige, navodeći da će konačnu odluku donijeti Skupština klubova regionalnog takmičenja planirana za narednu sedmicu.

Bokan je, komentarišući zahtjev predsjednika Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragana Đilasa da završnica ABA lige bude odigrana nakon nacionalnih takmičenja, kazao da je njegov predlog Predsjedništvo odbilo.

“Na sjednici, na kojoj su osim tročlanog Predsjedništva, prisustvovali direktor lige Krešimir Novosel i sportski direktor Žarko Čabarkapa, razmatrali smo dopis i predlog Đilasa da se pomjeri završnica ABA lige do kraja maja, odnosno poslije završetaka nacionalnih prvenstava. Mi smo razmotrili tu mogućnost, bili veoma ozbiljni i odgovorni prema tom predlogu, željeli smo da riješimo njihov zahtjev, ali to zbog zgusnutog kalendara nije bilo moguće”, kazao je Bokan.On je podsjetio da su u obavezi prema FIBA da do 1. aprila bude završen regularni dio ABA lige.

“Nijesmo mogli ispuniti zahtjev Predsjedništva KSS. Preglasavanjem smo donijeli odluku. Protiv tog predloga bili smo potpredsjednik Mladen Veber i ja, dok je Nebojša Čović bio za to da se završnica igra u junu. Smatram da to nije bilo u redu prema ostalim klubovima koji igraju ABA ligu, a posebno jer smo to već precizirali prošlog ljeta”, rekao je Bokan.

On je podsjetio da su već izašli u susret Cedeviti i Crvenoj zvezdi pa finalna serija ABA lige, zbog njihovih obaveza u Evropligi, neće početi u planiranom terminu.

“Crvena zvezda i Cedevita bore se za plasman među osam najboljih i iz tog razloga pomjerili smo start finalne serije. Smanjili smo i polufinalnu seriju, pa se neće kao prošle godine igrati na tri, već na dvije dobijene utakmice. Samo iz razloga da polufinalnu seriju završimo do 1. aprila”, kazao je Bokan.

On smatra da je ABA liga svima potrebna i da mora funkcionisati na ozbiljnom nivou. Prema njegovim riječima, Predsjedništvo ima obavezu prema svim klubovima, da štiti njihove interese, ali legitimitet da donese odluku o učešću u evropskim takmičenjima ima samo Skupština.

“FIBA je izašla sa jasnijim, ali ne potpuno jasnim predlogom. To znači da kao liga moramo donijeti konačnu odluku. To ne može odlučiti Predsjedništvo, već svi klubovi. Nemam preciznu informaciju od FIBA, koja nam je saopštila da ukoliko ne igra pobjednik ABA lige u njenom takmičenju igraće tri predstavnika iz različitih država bivše Jugoslavije. U slučaju da prvi ide u Evroligu naredna dva imaju predstavnici Srbije i Hrvatske. Gdje je tu interes Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i BIH”, rekao je Bokan.

On je kazao da će ABA liga tražiti jasniji stav FIBA o tom pitanju.

“Od Evrolige imamo samo usmenu potvrdu da će igrati prvak ABA lige, a naredna tri u Eurokupu. To još nemamo na papiru. Obje strane nijesu precizne i ne znamo šta klubovima da savjetujemo. Da li da se okrenemo Evroligi ili FIBA. Konačnu odluku donijeće klubovi na Skupštini koja će biti održana naredne sedmice”, rekao je Bokan.