Uskoro bi trebalo da budu objavljeni rezultati istraživanja naših naučnika o tome da li je negativni trend gojaznosti djece na globalnom nivou zahvatio i crnogorsko područje, saopštio je Univerzitet Crne Gore.

U program nadzora dječje gojaznosti Crna Gora je, na inicijativu Univerziteta Crne Gore, ušla prošle godine.

Istraživanjem na terenu doći će se do podataka koje je do sada sakupilo 25 evropskih zemalja, sa kojima će Crna Gora moći da se uporedi po pitanju ovog problema. U istraživačkom timu su dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Stevo Popović, doc. dr Boban Mugoša.

“Mjerenja na terenu, u školama, obavljaju odabrani studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i zaposleni na Institutu za javno zdravlje koji su prošli obuku Svjetske zdravstvene organizacije”, rekao je Popović.

Sa ovom inicijativom Crna Gora će dobiti precizne podatke o gojaznosti djece i nastaviti sa praćenjem trenda. Oni će poslužiti, objašnjava Popović, kao osnova za preventivne mjere, ukoliko rezultati ukažu na tu potrebu.

Član istraživačkog tima u Srbiji i predavač na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje dr Predrag Božić navodi da je 23.1 % ispitivane djece imao prekomjernu težinu i gojaznost, bez značajnih razlika među polovima, kako je i objavljeno u radu.