Mladi Nikšića

Na Pravnom fakultetu sljedeće godine biće obezbijeđena prostorija za sudnicu u kojoj će se po dogovoru sa nadležnim sudovima odvijati određena suđenja koja će studenti moći da prate, saznaje Pobjeda.

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević potvrdio je za Pobjedu ovu informaciju i kazao da, nažalost, ova ustanova nema sudnicu koja je, smatra, svakako potrebna studentima.
“U dogovoru sa predsjednikom Vrhovnog suda i vrhovnim državnim tužiocem tu će direktno da se odrađuju prava suđenja. Vidjećemo što budu oni smatrali da može tu da se izvodi”, rekao je on.
Sve će, ističe Rakočević, da se odvija po najvećim evropskim standarima.
“Nastava će biti odlična. Imamo sve što je neophodno da student ima, kao i u najjačem univerzitetskom evropskom centru. Najveće standarde primjenjujemo”, saopštio je Rakočević.
Plan je, kako je pojasnio, da se prostorije za sudnicu, kao i za forenzičku laboratoriju i veću biblioteku obezbijede nakon što se iz njih iseli sektor prevodilaštva Filološkog fakulteta, a dio tog prostora zauzimaju i mašine Elektrotehničkog fakulteta. Rakočević kaže da je pripremljena dokumentacija za adaptaciju ovih prostorija. Fakultet će sve to da košta 600.000 eura.
“Domaćinskim poslovanjem ove godine ušteđeli smo taj novac. To je veliki iznos”, istakao je on.
Finalni radovi za sve tri prostorije, dodaje, biće okončani najdalje do kraja avgusta iduće godine.
“Postojeća biblioteka nema dovoljno kapaciteta. U podrumskim prostorijama, gdje su mašine Elektrotehničkog fakulteta, odnosno oprema, ima 400 kvadrata. Tu je plan za stvaranje vrhunske biblioteke koja će imati sve moguće baze. Biće bogatog fonda, studenti će imati sve što je potrebno od osnovnih do doktorskih studija. Svi naslovi na jednom mjestu”, najavio je on.
Kada je Rakočević prošle godine izabran za dekana Pravnog fakulteta, u sklopu svog programa rada između ostalog planirao je otvaranje forenzičke laboratorije. Objašnjava da je za studente krivično-pravnog mastera, odnosno za one koji se specijalizuju za državnog tužioca ili krivične sudije važno da imaju praktično znanje iz ove oblasti.
“Znam što je potrebno studentima. Za pet godina treba da budu maksimalno pripremljeni da nema ,,tajni“ za njih kada okončaju studije. To nam je cilj. Da im pružimo kvalitetnu nastavu kako bi imali obrazovanje najvišeg nivoa”, kazao je Rakočević.