Po zahtjevu Građanskog pokreta URA Uprava za inspekcije poslove je 24. jula izvršila nadzor u nikšićkoj Željezari, ali kako navode u tom pokretu, nije u potpunosti postupila po njihovoj prijavi, prenosi portal Analitika.

“Inspekcija nije odgovorila na zahtjeve da se utvrdi stručnost radnika koji su radili na peći da li imaju položen ispit kod konstruktora nove peći, CVS kompanije; da li postoji dovoljan broj radnika za smjenski rad na peći; da li postoji adekvatno obezbjeđenje kontrolne kabine peći koja se nalazi u neposrednoj blizini peći; da li je peć adekvatno obezbijeđena i da se atestira zaštitna oprema koju koriste radnici (cipele, radna odijela, šlemovi, naočare i rukavice)”, kazao je Rade Milošević, član Koordinacionog odbora GP URA.

Postavlja se pitanje, navodi on, koji su razlozi da nadležne inspekcije nijesu izvršile nadzor po ovom zahtjevu.

Što se tiče odnosa prema radnicima, inspektori su utvrdili da uprava Toščelika i nakon davanja roka za otklanjanje nedostataka nije u potpunosti postupila po zahtjevu inspekcije. Šta više, inspektori su utvrdili da radnici rade prekovremeno u kontinuitetu i izrečena je kazna svega 2200 eura.

“Tražili smo i da inspekcija utvrdi da li kranovi u željezari imaju upotrebne dozvole i dobili obavještenje koje glasi: “Na dan inspekcijskog nadzora važeće Stručne nalaze imaju elektromosne dizalice interne oznake L1 i L locirane u livnoj hali. Ostale elektromosne dizalice koje se koriste u proizvodnom procesu Željezare Toščelik nijesu pregledane u propisnom roku. Poslodavac je prihvatio ponudu Instituta crne metalurgije a.d. Nikšić da izvrši pregled i ispitivanje 13 pripremljenih dizalica i započeo ispitivanje, koje je u toku, a nakon toga očekuju se Stručni nalazi“”, istakao je Milošević.

Iz navedenog se, dodaje on, jasno vidi da Željezara nema upotrebne dozvole za trinaest elektromosnih dizalica što znači da radnici rade godinama na kranovima koji nijesu ispitani.

“Da ironija bude veća, inspekcija nije izrekla kaznu zbog navedenog stanja. Možda Upravi za inspekcijske poslove životi radnika malo znače, pa su procijenili da nijesu neophodni Stručni nalazi o kranovima. Obzirom da im je trebalo mjesec dana od dana prijave da izađu na teren i izvrše nadzor onda ništa ne čudi”, naglasio je Milošević.

On je poručio da će Građanski pokret URA nastaviti da prati situaciju u Željezari Toščelik i u skladu sa zakonima reagovati kako bi se zaštitili radnici i kako bi se poštovao zakon.

M.M.