Uprava Univerziteta Crne Gore (UCG) spremna je da se konkretnim postupcima suprotstavi svim oblicima korupcije, poručili su iz te obrazovne institucije.

Istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) pokazalo je da 52 odsto građana smatra da je korupcija prisutna na privatnim fakultetima i višim školama, dok je taj procenat za državne fakultete i škole 47 odsto.

Iz UCG su saopštili da ta institucija podržava svaku istraživačku i institucionalnu aktivnost koja ima za cilj prepoznavanje ili sankcionisanje korupcije u oblasti visokog obrazovanja.

„Upravo zato, Univerzitet je kao odgovorna društvena institucija izgradio mehanizme i utvrdio procedure kojima prepoznaje i sankcionište ovakve pojave“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je prošle godine UCG usvojio novi Etički kodeks i izradio Plan integriteta, koji uz Sud časti, predstavljaju osnovu za antikorupcijsko djelovanje.

„Od stupanja na dužnost nove uprave Univerziteta, uočljiva je spremnost da se konkretnim postupcima naša institucija suprotstavlja svim pojavama koje predstavljaju oblik korupcije“, poručili su iz UCG.

Prema njihovim riječima, o svim pritužbama i pojavama te vrste, javno se raspravlja na najvišem tijelu Univerziteta – Senatu.

Iz UCG podsjećaju na odluku o raskidu radnog odnosa sa profesorima koji su imali dvojno zaposlenje, „kada je u javnosti više bilo politikantskih osuda i optužbi uprave Univerziteta, nego podrške zbog hvatanja u koštac sa višegodišnjom devijacijom“.

„Uprkos tome, nesumnjiva je naša spremnost da se o ovim pojavama govori javno i otvoreno, ali i na osnovu činjenica, kao i da se svim pojavama korupcije pristupa neselektivno“, kaže se u saopštenju te institucije.

Oni su naveli da istraživanje koje je uradio CGO ne bi posebno komentarisali, „jer ono ne sadrži činjenice ili primjere ličnog iskustva korupcije u oblasti visokog obrazovanja, već se njime prezentiraju percepcije građana, vjerovanja i stepen informisanosti, odnosno ono što su čuli“.

„Uz uvažavanje svakog oblika istraživanja koje ukazuje na neku sistemsku ili društvenu anomaliju, primjećujemo da rezultati istraživanja ukazuju da je poraslo uvjerenje građana da je korupcija u oblasti visokog obrazovanja u porastu, a ne da je porasla korupcija u ovoj sferi“, kazali su iz UCG.

Oni su kao primjer naveli da se u istraživanju navodi da „53 odsto građana vjeruje da je korupcija prisutna u određenoj mjeri“ što, kako su ocijenili iz UCG, dovoljno govori da je riječ o slobodnom uvjerenju, a ne ličnom iskustvu ili stavu koji je utemeljen na činjenicama.

„Uvjerenja građana, za koje ne znamo da li imaju direktne ili indirektne veze sa visokim obrazovanjem, i za koje ne znamo da li na čemu temelje svoje uvjerenje, ipak ne bismo smatrali relevantnim za donošenje krupnih zaključaka i sudova, kada je riječ o korupciji u visokom obrazovanju“, kazali su iz UCG.

Prema njihovim riječima, „porast onih koji vjeruju“, kako se navodi u istražiovanju CGO, da je korupcija u oblasti visokog obrazovanja veća sada nego ranije, ne znači obavezno da je došlo i do porasta korupcije.

„Utisci, ipak, nijesu isto što i činjenice“, zaključuje se u saopštenju UCG.