Oko 244 miliona djece ne pohađa školu, a iako je taj broj u stalnom padu više od dvadeset godina, on je i dalje zabrinjavajuće, objavio je Unesko (UNESCO) u četvrtak, na dan povratka djece u školu u Francuskoj, gdje je sjedište te agencije Ujedinjenih nacija.

“Niko ne može da prihvati ovu situaciju. Obrazovanje je ljudsko pravo i mi moramo učiniti sve kako bi obezbijedili da se to pravo poštuje za svako dijete“, saopštila je glavna sekretarka UNESCO Odri Azole.

Od 244 miliona djece u dobi između šest i 18 godina koja ne idu u školu, više od njih 40 posto, odnosno 98 miliona, živi u subsaharskoj Africi.

Najviše ih je u Nigeriji (20,2 miliona), Etiopiji (10,5 miliona), Demokratskoj Republici Kongu (5,9 miliona) i u Keniji (1,8 miliona).

Iako je 2000. izvan škole bilo više djevojčica od dječaka (2,5 posto više izvan osnovne i 3,9 posto više izvan srednje škole), rodni jaz danas je „sveden na nulu“, navodi se u saopštenju UNESCO koji dodaje da „regionalne razlike i dalje postoje“.

Prije 22 godine u školu nije išlo 400 miliona djece, podsjetila je ta agencija koja naglašava da postoji „napredak“ po tom pitanju, ali da je brzina promjene tog trenda proteklih godina usporila.

Izvor: rtcg