Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović učestvovao je na ministarskom sastanku pod nazivom “Put ka besplatnom romingu na Zapadnom Balkanu”, koji je danas održan u Podgorici.
“Ukidanje naplate rominga na Zapadnom Balkanu od 1. jula važno je postignuće za Crnu Goru kao jednu od potpisnica ovog Sporazuma, čime je jasno pokazano da se temelji ekonomskog razvoja mogu i moraju graditi na zajedničkom dijalogu i saradnji”, saopštio je ministar i dodao da se istim principom i pristupom rukovodi nova Vlada Crne Gore ne samo po pitanju pristupanja EU, već i bržeg ekonomskog oporavka naše zemlje.
U nastavku svog izlaganja kazao je da je prethodna godina bila izazovna za sve, pogotovo za Crnu Goru koja je zabilježila najveći pad BDP-a u Evropi usljed velike zavisnosti od turizma kao dominantne privredne grane. “Posebno sam zadovoljan što se ova inicijativa ostvaruje na početku turističke sezone, jer nudi ogromne pogodnosti, ne samo našim građanima, već i našim gostima iz Regiona koji će moći da uživaju u odmoru bez brige o troškovima razmjene poziva i poruka sa svojim voljenima i prijateljima kod kuće. To je nešto čemu će se svi građani naših zemalja zaista obradovati”, istakao je ministar.
On je učesnike podsjetio na važnost i mogućnosti koje nudi digitalizacija, kao i na prednosti digitalne komunikacije u kojoj leži najveći potencijal za ekonomski rast, upravo iz razloga što će kupcima digitalnih usluga omogućiti korišćenje istih bez prestanka, i bez obzira na to gdje se nalaze u Regionu. “Ovo je posebno relevantno za turizam gdje se digitalne usluge mogu koristiti za smještaj, putovanja ili mobilnost”, rekao je ministar.
“Iako se svaka država u regionu razlikuje, ima različite konkurentske prednosti i strateške prioritete ili je u različitoj fazi na putu ka EU integracijama, ova inicijativa pokazuje da regionalna saradnja može dati konkretna dostignuća sa opipljivim rezultatima za sve. Vlada Crne Gore će uvijek podržavati takve inicijative i biće posvećen partner u njihovoj realizaciji”, zaključio je Milatović.
U uvodnom obraćanju prisutne je pozdravila Majlinda Bregu, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, a tokom konferencije učešće su uzeli I ministri i predstavnici zemalja Regiona koje su potpisale ovaj Sporazum kojim se predviđa ukidanje naplate rominga.