Evropski parlament usvojio je juče odluku u potpunom ukidanju naplate rominga za mobilne telefone od 15. juna 2017. godine, kao i jasna pravila o pravu na pristup internet.

Naplata rominga na telefonske pozive, slanje tekstualnih poruka i korištenje mobilnog interneta u inostranstvu u zemljama Evropske unije biće zabranjeno od sredine 2017. godine.

Svi su dugo čekali ovo ukidanje naplate rominga – obični ljudi, kompanije i sve vrste organizacija“, rekla je izvjestilac Evropskog parlamenta, Pilar del Castillo, u debati uoči glasanja.

Evropa će postati jedini region u svijetu u kojem će postojati zakonske garancije za otvoreni internet i neutralnost svjetske informacione mreže. Princip neutralnosti biće primijenjen direktno u 28 država članica, što će osigurati nepostojanje interneta u dvije brzine.

Novi zakon zabranjuje provajderima interneta da namjerno blokiraju ili usporavaju isporuku određenih sadržaja, rad aplikacija ili servisa za određene korisnike, osim ako moraju da poštuju sudski nalog, odredbe zakona, da bi spriječili zagušenje mreže ili suzbili sajber-napad.