Udruženje boraca ratova 1992. godine zatražiće od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da javnost obavijesti dokle se stiglo sa utvrđivanjem istine o zločinima u „Lori”, saopšteno je za ,,Dan“.

 

Oni podsjećaju da je Udruženje prije skoro šest godina, u ime porodica stradalih rezervista iz nikšićko-šavničke grupe, dostavilo Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore zahtjev za pisanu informaciju šta je odjeljenje tog tužilaštva koje se bavi ratnim zločinima učinilo na procesuiranju ratnog zločina nad crnogorskim državljanima – ratnim zarobljenicima u „Lori”.

Uz navedeni zahtjev, Udruženje je crnogorskom tužilaštvu dostavilo dopunjenu informaciju o nikšićko-šavničkoj gupi, dvije izjave ključnog svjedoka iz „Lore” Marija Barišića iz Šibenika, kao i krivičnu prijavu sa 56 strana dokumenata protiv Mladena Bajića, zamjenika vojnog tužioca iz 90-ih, a tadašnjeg glavnog državnog tužioca Republike Hrvatske.

,,Udruženje će se ovih dana ponovo obratiti VDT-u Crne Gore sa zahtjevom za odgovor šta je sa slučajem „Lora 3” i da li su uopšte kontaktirali državno tužilaštvo BiH na čijoj su teritoriji crnogorski rezervisti hapšeni, prebijeni, premještani iz pomenutog kazamata i gdje su im kosti sakrivane, prekopavane i pronađene. Takođe, pitaćemo ih da li su od Komisije za nestala lica Crne Gore i VMA tražili dokumentaciju vezanu za crnogorske rezerviste. Ako toga nije bilo, a, po mojim saznanjima nije, to nije ništa drugo do opstrukcija istrage u dogovoru sa Mladenom Bajićem, koji je sada zamjenik glavnog državnog tužioca Republike Hrvatske. To potvrđuje i odnos Vladine Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću koja ignoriše projekte Udruženja koji se bave istraživanjem ovog zločina“, ocijenio je predsjednik Udruženja Radan Nikolić.

On ističe da je Tomislav Dujić „samo monstrum izvršitelj” koji će, ukoliko u odbrani progovori, biti veoma neugodan svjedok za Bajića i tadašnjeg vrhovnog zapovjednika vojne policije penzionisanog generala Matu Laušića, koji je zajedno sa Franjom Tuđmanom najodgovorniji za sva zla „Lore”.

Udruženje se javno zahvaljuje hrvatskim mirovnjacima Mariju Barišiću, Tončiju Majiću i Ivici Bačiću za doprinos raskrinkavanju zločina nad crnogorskim rezervistima.

,,Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik Hrvatske, još nema odgovorne za likvidaciju 14 crnogorskih rezervista iz tzv. nikšićko-šavničke grupe. Nedavno je objavljeno da se vodi istraga, što je pomalo bizarno kada se zna da je vrlo kvalitetne i upotrebljive informacije Bajić još 2001. godine dobio od bivšeg vojnog policajca Marija Barišića. To je ona čuvena priča iz „Lore” o masakriranim zarobljenicima u bloku C, koji nijesu nigdje evidentirani, pa se s njima moglo raditi što se htjelo. Barišić je Bajiću u svom iskazu naveo kako su zarobljenici bili bez ušiju, u krvi, izobličeni od torture, a iskaz je i dopunio pred zamjenikom Michelleom Squiccimarrom, koji je preuzeo slučaj „Lora”, nakon Bajićevog odlaska u Zagreb. To je, dakle, bilo prije 11 godina, a sada čujemo da se vodi istraga. Na kakav se način vodi ta istraga možda najbolje svjedoči podatak da niko dosad na razgovor nije pozvao umirovljenog stožernog brigadira Marka Rajčića, načelnika topništva u „Oluji”, koji je u doba zarobljavanja dijela vojnika iz nikšićko-šavničke grupe bio zapovjednik topničko-raketne skupine na južnom bojištu kojim je zapovijedao general Luka Džanko“, prenijeli su hrvatski mediji.

Nikšićanin Predrag Gazovoda, brat stradalog Luke Gazivode, očekuje da se istina konačno otkrije.

,,Prijave smo podnijeli crnogorskom tužilaštvu za zločine. Dali smo naknadno i neke izjave tim povodom. Naše tužilaštvo se tada dogovorilo sa Mladenom Bajićem, hrvatskim tužiocem, da tek kad se svi pohapse budu podignute optužnice. Nadam se da naše tužilaštvo neće biti servisna stanica kolegama u Hrvatskoj. Vjerujemo u Milivoja Katnića i očekujemo da on ovo izgura do kraja, a sa njim ćemo uskoro imati i sastanak“, kazao je Gazivoda za „Dan”.

On ističe da je degutantno sve što je vlast radila da sakrije istinu.

,,Došlo je vrijeme da tvorci maksime „Rat za mir” vrate sve što su pokrali narodu“, navodi on.