Ljepota robijanja Novica Djuric

Promocija knjige poezije Novice Đurića “Ljepota robijanja” biće upriličena večeras u sali ”Zahumlja” u 19h. Događaj će biti održan u okviru tribine ”Svobodijada”, a razgovor će voditi mr Marijana Zečević, mr Milorad Durutović i autor. U ulozi moderatorke naći će se pjesnikinja Milica Bakrač.

Knjigu je objavio Institut za srpsku kulturu iz Nikšića, izdavač je doc. dr Budimir Aleksić a urednik dr Nikola Marojević.
Novica Đurić, pjesnik, pisac i novinar, predsjednik je Udruženja književnika Crne Gore (od 2015), a bio je i predsjednik Udruženja novinara Crne Gore (2010-2016). Njegova djela prevođena su na ruski, njemački, engleski, italijanski, bugarski, švedski i makedonski jezik.
Do sada je objavio preko dvadeset naslova poezije, proze, eseja i više izabranih djela poezije, proze i književne kritike. Đurić je značajno zastupljen i u književnosti za djecu, a njegovo stvaralaštvo nalazi se u antologijama kako u Crnoj Gori, tako i na čitavom srpskom govornom području i šire.
Od brojnih književnih nagrada i priznanja iz Đurićeve biografije izdvajamo: „Zlatno pero Rusije“ (2010, 2015), nagrade „Dušan Kostić“, „Marko Miljanov“, „Miodrag Ćupić“, „Mirko Banjević“, „Lazar Vučković“, počasni orden heroja rada Saveza pisaca Rusije, medalju „Car-Riba“ (Rusija), Zlatni prsten (Makedonija) i najnovije priznanje, nagrada Srpske duhovne akademije za živtno djelo.
Đurićevoj biografiji značajan doprinos daju nagrade za novinarstvo: Nagrada za životno djelo Saveza novinara Srbije i Crne Gore (2016), nagrade „Veljko Vlahović“, „Boško Pušonjić“, prva i druga nagrada Udruženja novinara Crne Gore, prva nagrada dnevne novine „Dnevnik“ iz Novog Sada.
Đurić je učestvovao na naučnim skupovima kako iz oblasti književnosti, tako i iz oblasti novinarstva. Radio je kao glavni i odgovorni urednik „Omladinskog pokreta“, prve crnogorske ilustrovane revije „Pokret“, dnevnika „Glas Crnogorca“, TV VNS, prvi glavni i odgovorni urednik dnevnih novina „Dan“. Obavljao je dužnost šefa dopisništva novosadskog „Dnevnika“ za Crnu Goru, novinara „Večernjih novosti“, „Politike“. Živi i stvara u Podgorici, gdje radi kao novinar „Politike“.
Pozivamo sve naše sugrađane da se pridruže promociji i uživaju u, sigurni smo, divnim stihovima Novice Đurića.
„Ljepota robijanja“ Novice Đurića u Nikšiću.