Site icon Mladi Nikšića

U toku priprema Nacrta izmjena i dopuna Zakona o turizmu i ugostiteljstvu

turistički vaučeri

Priprema Nacrta izmjena i dopuna Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, kojim će se regulisati neka od pravnih pitanja koja se tiču uklanjanja biznis barijera, suzbijanja sive ekonomije i zaštite turista, je u toku, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Usklađivanje naše, sa zakonskom regulativom Evropske unije (EU), zahtijeva reforme u mnogim oblastima, a jedna od njih je i otklanjanje zakonskih barijera u oblasti turizma i ugostiteljstva i bolji pravni okvir u kojem će biti eliminisani nedostaci prethodnih tekovina“, navodi se u saopštenju.
Glavni nosilac aktivnosti prilikom pripreme tog strateški veoma značajnog dokumenta je stručni tim Ministarstva potpomognut stručnjacima iz raznih oblasti, kako bi se na kraju kao rezultat dobio kvalitetan i primjenjiv strateški dokument.
„Takođe, jedna od ključnih stavki pri izradi je i usklađivanje sa zakonskom regulativom EU, što će dodatno osnažiti primjenu i imati dugoročne efekte za sve nedostatke koji su godinama zanemarivani“, dodali su iz Ministarstva.
Rok za izradu Nacrta je 15. decembar, kada će biti dostavljen Vladi na dalje postupanje.
Iz Mnstarstva su podsjetili da su tokom ranije održane javne rasprave upućene sugestije koje se dodatno razmatraju u cilju unapređenja sadržaja dokumenta.
„Zbog složenosti procesa stručni tim Ministarstva naglašava da se javila potreba za organizovanjem dodatnih sastanaka i okruglih stolova, na kojima će stručna javnost i svi zainteresovani subjekti diskutovati o tekstu Nacrta“, navodi se u saopštenju.
Shodno tome, iz Ministarstva su pozvali sve zainteresovane učesnike da se aktivno uključe u stvaranje primjenjivog pravnog okvira koji se tiče turizma i ugostiteljstva, tako što će svoje primjedbe, predloge i sugestije uputiti na mejl marjan.milacic@mek.gov.me.
Exit mobile version