U Crnoj Gori svega 99 Roma i Egipćana pohađa srednju školu, pokazuju podaci iz Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana za 2015. godinu koju je u nedelju usvojila Vlada.

 

U školskoj 2015/16. godini osnovnu školu je, kako tvrdi Vlada, pohađalo 1.438 učenika romske i egipćanske populacije.

,,Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kontinuirano u budžetu obezbjeđuje sredstva za kupovinu kompleta udžbenika koji se zatim, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, distribuiraju učenicima romske i egipćanske populacije za prva tri razreda osnovne škole. Za školsku 2015/16. godinu ministarstvo je opredijelilo sredstva za kupovinu, odnosno podijeljeno je 765 besplatnih nastavnih kompleta, a za koju namjenu je budžetom opredijeljeno 38.612 eura. U školskoj 2015/16. godini u srednje škole uključeno je 99 učenika romske i egipćanske populacije. Za potrebe njihovog obrazovanja uključeni su i tutori. Tutori su profesori iz škole koji su pružali dodatnu podršku učenicima iz onih predmeta iz kojih su imali negativne ocjene i za čije im je savladavanje bila potrebna dodatna podrška. Ukupno je bilo angažovano 25 tutora za 21 učenika. Svi učenici koji su imali tutorske časove uspjeli su da poprave ocjene i da uspješno završe razred”, kažu u ministarstvu.

U izvještaju Vlade se navodi da ukupno 20 Roma i Egipćana pohađa fakultet, a ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da je troje na magistarskim studijama. Pripadnici pomenute populacije najčešće studiraju na Filozofskom, Fakultetu političkih nauka, Pravnom, Fakultetu za sport, Fakultetu za turizam