Site icon Mladi Nikšića

U školama će se prikazivati serijal o istoriji Crne Gore

Mladi Nikšića

U školama će se prikazivati serijal o istoriji Crne Gore

Crnogorske škole ubrzo će imati priliku da na drugačiji način, kroz video formu, upoznaju učenike sa crnogorskom istorijom, prenosi Analitika.

Predsjednici fondacija “Sveti Petar Cetinjski” Živko Andrijašević i “Petrović Njegoš” princ Nikola Petrović, su ministru prosvjete Damiru Šehoviću danas uručili poklon-serijal o crnogorskoj istoriji 18. i 19. vijeka.
Serijal, koji se sastoji od osam epizoda i za koji je scenario radio Andrijašević, Ministarstvo će dati crnogorskim školama, kako bi se učenici na interesantan način upoznali sa istorijom.
U radu sastanka su učestvovali predstavnici dvije fondacije uključujući direktora fondacije “Sveti Petar Cetinjski” Mija Aleksića, kao i glavna producentkinja TVCG Aleksandra Vojvodić.
Tokom sastanka ministar je ocijenio da su ovakvi i slični projekti način da se učenici kroz video formu, koja je bliska mladima, upoznaju sa istorijom, gradeći sopstveni identitet na znanju o državnom identitetu.
“Ovaj poklon pomoći će im da zaokruže znanje o novovjekovnoj crnogorskoj istoriji, jer će biti distribuiran školama i moći će se koristiti u osnovnoj, dopunskoj i dodatnoj nastavi, i to na način na koji nastavni kadar koji se bavi istorijom bude cijenio prikladnim i korisnim”, rekao je ministar.
Osim toga, na sastanku je bilo riječi o nastavku saradnje Ministarstva prosvjete i dvije fondacije, kako u dijelu izrade i prevođenja monografija o Crnoj Gori, tako i u dijelu stipendiranja studenata.
Serijal je proizvod saradnje fondacije “Sveti Petar Cetinjski”, fondacije “Petrović Njegoš” i Televizije Crne Gore, a njegovo korišćenje u školama odobreno je strane Zavoda za školstvo.

Exit mobile version