Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore u rekonstrukciju Kliničkog centra Crne Gore biće uloženo preko 17 miliona eura. Građani će moći da dobiju kvalitetniju zdravstvenu uslugu u novim, savremenim i po evropskim standardima opremljenim klinikama, prenosi RTCG.

“Nakon uspješne borbe protiv koronavirusa, Vlada će nastaviti kontinuirana ulaganja u dugoročno jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, a na tom planu partnerstvo i podršku će i dalje pružati Evropska unija. Cilj je da imamo snažan i adekvatno opremljen zdravstveni sistem, koji može efikasno odgovoriti na sve zdrastvene izazove i obezbijediti kvalitetnu zaštitu svim građanima”, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, EU namjerava da opredijeli 8,5 miliona eura za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore.

Od donacija Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti i sredstava Vlade Crne Gore biće izgrađena Klinika za mentalne bolesti i rekonstruisan prostor bivše Klinike za onkologiju, za potrebe Centra za hematologiju. Vrijednost tih radova je 8,7 miliona eura.

Svjedočanstvo zajedništva i odgovornog odnosa institucija

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav predao je danas Pismo o namjeri za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću.

“Želim da zahvalim EU na ovoj, ali i ukupnoj podršci i pomoći koju je pružila Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa. Ove klinike će biti svojevrstan dokaz teškog vremena koje smo zajedno prošli, ali i naše solidarnosti koja je manifestovana upravo kroz ovu pomoć. Naše zdravstvene kapacitete dodatno ćemo unaprijediti i modernizovati novcem koji su NKT-u uplatili građani i privrednici. Svi ovi objekti biće svjedočanstvo našeg zajedništva ali i odgovornog odnosa institucija u ovoj izuzetno teškoj zdravstvenoj krizi”, kazao je premijer Marković.

Cilj projekta je da odgovori realnim potrebama pacijenata, a sredstva za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju obezbijeđena su iz IPA fondova. Ukupna vrijednost investicije je 8.532 miliona eura bez PDV-a, a projektom je planirana izgradnja, nadzor radova, opremanje i formalno otvaranje dvije klinike.

“Kao i prije pandemije Covid-19, Evropska unija ostaje najbliskiji partner i najveći donator Crne Gore, uključujući i za reformu javnog zdravstva. Drago mi je što danas mogu sa Vama da podijelim dobre vijesti da EU namjerava da dodijeli 8.5 miliona eura za izgradnju klinike za infektivne bolesti kao i klinike za dermoatovenerologiju u Podgorici. Ova zdravstvena kriza je pokazala da su investiranja i modernizacija javnih zdravstvenih sektora širom Evrope neophodna. Građani Evropske unije stoje uz Crnu Goru ovom važnom donacijom, koja je dio većeg paketa pomoći EU u iznosu od 53 miliona eura za saniranje posljedica pandemije Covid-19”, kazao je ambasador Orav.

Od donacija NTK-u gradiće se Klinika za mentalne bolesti

Cijeneći da je veliki broj građana i privrednika donirao NKT-u za borbu protiv koronavirusa, taj novac će takođe biti uložen u unapređenje kvaliteta usluge u zdravstvenom sistemu. Naime, od tog i novca Vlade Crne Gore, radiće se Klinika za mentalne bolesti, čija je vrijednost 4,8 miliona eura. Projektom je predviđeno uklanjanje postojećeg oronulog objekta iz kruga Kliničkog centra Crne Gore i izgradnja i opremanje savremene Klinike za mentalne bolesti.

Rekonstruisaće se i prostor bivše Klinike za onkologiju za potrebe Centra za hematologiju, a procijenjena vrijednost ovih radova je oko 3,9 miliona eura. Adaptiraće se i dograditi postojeći objekat za potrebe savremenog Centra za hematologiju, čime bi bio riješen hronični problem koji KCCG ima u ovoj oblasti.

Dio sredstava od donacija NKT će biti usmjeren za podršku za tri „covid“ bolnice, u Beranama, Nikšiću i Baru, za njihovo dodatno opremanje, kao izraz podrške i uvažavanja za napore koje su dali zaposleni u te tri bolnice, kao dio ukupnog odgovora u borbi protiv COVID-19.