protesti, policija, Crna Gora

Uprava policije je prošle godine obezbjeđivala 684 javna okupljanja, odnosno protesta, što je za 259 više nego godinu ranije, pokazuje izvještaj o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i priredbama koji je usvojila Vlada, piše Dan.

U izvještaju se navodi da, osim što građani uočavaju selektivnost policije prema određenim javnim okupljanjima, isto mišljenje postoji i u samim policijskim redovima.
Policija je lani obezbjeđivala i 182 javne priredbe.
“Na navedenim javnim okupljanjima i javnim priredbama prisustvovalo je oko 1.218.000 (880.000 je učestvovalo 2019.) građana”, piše u izvještaju.
Uprava policije je lani u 15 slučajeva donijela rješenje kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, dok je u 2019. to urađeno tri puta.
U izvještaju koji je Vladi predalo Ministarstvo unutrašnjih poslova konstatuje se da je lani uočena percepcija javnosti o selektivnom postupanju policije u odnosu na (ne)dozvoljavanje održavanja javnih okupljanja, obezbjeđivanje javnih okupljanja kao i različito postupanje u odnosu na obavezu prijavljivanja pojedinih javnih okupljanja.
“Navedeno je razlog za zabrinutost, a sledstveno tome iziskuje i potrebu djelovanja, prevashodno MUP-a, kroz sve zakonom date mehanizme. Krajnji rezultat kojem se teži jeste puno poštovanje ljudskih prava i sloboda, odnosno u konkretnom slučaju poštovanja prava na slobodu javnog okupljanja. Iz samog izvještaja, odnosno statističkog prikaza podataka dostavljenog od strane Uprave policije, jasno je da se spontana okupljanja ne sagledavaju u okvirima datim Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama. Naime, određena javna okupljanja koja su nesporno po svojoj prirodi bila spontana okupljanja, u smislu zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, od strane pojedinih organizacionih jedinica Uprave policije (ovdje se na prvom mjestu misli na teritorijalne organizacione jedinice policije centre i odjeljenja bezbjednosti) registrovana su kao neprijavljena javna okupljanja”, navodi se u izvještaju.
Izvor: Dan