Muzičko-sportski festival “Tri kanjona” prvi put će biti organizovan u Pivi od 27. do 30. jula. Festival zamišljen kao muzički hepening, takmičenje u trkama konja i promocija domaćih proizvoda i nacionalne kuhinje, a organizuje Željko Vojinović, vlasnik etno sela “Vojinovići“ koje se nalazi u istoimenom selu na Pivskoj planini.

“Festival organizujemo kako bi popularizovali ovaj kraj jer decenijama ovdje ništa nije organizovano. To će biti, prije svega, druženje i zabava, promocija samog etno sela, ali i jahanja, koje će biti dominantna stavka u radu kompleksa“, saopštili su organizatori “Vijestima”.
U kompleksu na 1.400 metara nadmorske visine, Vojinović je prošlog ljeta organizovao balkanski kup u daljinskom jahanju.
“Tokom festivala biće organizovane četiri konjičke trke – tri galopske i trka izdržljivosti, daljinsko jahanje, za koju je nagradni fond 10.000 eura. Nagradni fond za galopske trke iznosi 5.000 eura za trku engleskih konja, arapskih 3.000 i brdskih konja 2.000 eura”.
Pojašnjeno je da će trka izdrživljivosti biti duga 80 kilometara i da će jahači obići tri kanjona – Tare, Pive i Sušice, po čemu je festival i dobio ime.
Daljinsko jahanje je jedna od pet olimpijskih disciplina konjičkog sporta.
“Kao što je rafting popularan i poznat, tako ćemo se potruditi da postanemo svjetska destinacija za jahanje u prirodi”, obećao je Vojinović lani.
Organizatori kažu da će u muzičkom dijelu nastupiti Live act Gorky, DJ Aleksandar Malinović, Piva jazz, Freedom, Dejan Petrović i Big bend, tribjut bend Amy’s house, Who See i Igor Vince i da će svirke trajati do ranih jutarnjih časova.
“Tokom festivala biće veliki izbor dnevnih aktivnosti, poput raftinga, paraglajdinga, pješačenja, biciklizma, krstarenja Pivskim jezerom, džip safarija, jahanja konja…”
Za posjetioce će biti obezbjeđen i prostor za kampovanje.
Za one koji nijesu ljubitelji kampovanja, smještaj će, pored etno sela, biti obezbijeđen u Plužinama, Šćepan Polju i Žabljaku.
Organizatori su saopštili da su manifestaciju pomogli Opština Plužine, M:tel, Nikšićko pivo, Lovćen osiguranje i Hipotekarna banka.
Ranč Vojinovića prostire se u sjeverozapadnom dijelu Durmitora, uz Durmitorski prsten, i od Plužina je udaljen 13 kilometara, a od Žabljaka tridesetak.
Ranije je saopšteno da Vojinović namjerava da uloži dva miliona eura u kompleks.
Ove godine trebalo bi da bude otvoren restoran i dio smještajnih kapaciteta.